
Az olcsó, import sonkaféleségekben mindössze 55-75 százaléknyi hús van, a többi szója, páclé és ízfokozó, miközben a hagyományos módszerrel készített sonka hústartalma a beszáradás miatt 110 százalék - derült ki abból a vizsgálatból, amelyet az Országos Húsipari Kutatóintézet végzett el a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) kérésére.
A cél az volt, hogy a magyar fogyasztók valós képet kapjanak a magyar és az importsonkák, sonkafélék minősége közti különbségről. A Hússzövetség elnöke elmondta, a húsipari termékekre jellemző, hogy az önköltségen belül az alapanyag, azaz a hús részaránya meghatározó, végső soron ez határozza meg a fogyasztói árat is, így eleve gyanús lehet, ha füstölt lapockát 569 forintért kínálnak kilónként, miközben a lapocka alapanyagköltsége kilónként több 600 forintnál.
Egy éve egyébként a hazai gyártók már tiltakoztak a nagyáruházakban kapható termékek miatt, amelyek egy részét ráadásul úgy árulták sonkaként, hogy csak gyenge minőségű olcsó lapocka volt, és az ügyben a fogyasztóvédők is vizsgálatot indítottak.
A Hússzövetség elnökének adatai szerint Magyarországon évente mintegy ötezer tonna húsvéti sonka fogy, az import aránya 20-25 százalékra tehető. A szakember szerint a feketegazdaságból további 1000-1200 tonna húsvéti füstölt áru juthat a fogyasztókhoz.
hirado
2006.04.11. 10:15