
- R.: Pomáz a legutóbbi húsbotrány helyszíne. Az állategészségügy emberei 6 tonna illegális húst találtak ebben a raktárban múlt csütörtökön, ami annyit jelent, hogy a tulajdonos nem tudta hitelt érdemlően igazolni a hús eredetét. Az árut lefoglalták és megsemmisítették. A történet azonban nem ért itt véget, két napja ebben a ferencvárosi hűtőházban jelentek meg a hatóság emberei, mert azt gyanították, hogy innen származott a Pomázon megtalált hús. Bár erre a feltételezésre nem találtak bizonyítékot, találtak viszont újabb 3 tonna szintén ismeretlen eredetű húst. Közben a szakemberek visszamentek Pomázra is, ahol újabb 0.5 tonna került elő a rejtélyes húsból, és ez csak az elmúlt egy hét mérlege. Decemberben egy titkos csepeli húsgyárban találtak több mint 70 tonna romlott húst, februrában pedig a vámosok bukkantak egy tonnánál több romlott árura egy kisbuszban. És a sort még lehetne folytatni. A húsosokat tömörítő szövetség titkára szerint csakis a feketegazdaságnak köszönhetjük ezeket a botrányokat.
- Menczel Lászlóné, titkár, Magyar Húsiparosok Szövetsége: Feltételezhetően ezek a termékek olyan helyekről kerülne be az országba, vagy itthon olyan helyeken kerülnek tovább feldolgozásra, amelyek nem felelnek meg az EU-ban kialakított élelmiszerhigiéniai, nyomonkövetési, fogyasztók egészségét szolgáló intézkedéscsomagoknak.
- R.: Menczel Lászlóné szerint az illegális piac az éves húsforgalom mintegy 25-30 %-át bonyolítja, ami becslése szerint 70-80 milliárdos üzletet jelent. Főleg külföldről érkeznek a kétes eredetű húsok, véli a titkár. Magyarországon évente kb. 57-58 kg húst fogyasztunk fejenként. Ha igaz, hogy annak negyedét a feketegazdaságból vesszük, akkor kb. 14-15 kg az, amiről semmit sem tudunk. Bár az adatok 2004-esek, a statisztikusok szerint hasonló eredményt kapunk a tavalyi évre is. És ebben még nincs benne az, amikor mondjuk étteremben vacsorázik a család. A legnagyobb mennyiségű húst az üzletláncok adják el, ezért nem mindegy hogyan választanak beszállítót.
- Szikla Péter, ügyvezető igazgató, Budaörsi Auchan Áruház: Kimondottan auditált, minősített beszállítóink vannak, és ha bármelyik is megpróbálkozna azzal, de azt hiszem, hogy a mai világban a komoly beszállítók ilyennel nem is próbálkoznak, hogy akár a papírokkal csaljanak, vagy pedig nem jó minőségű húst szállítsanak be, előbb-utóbb nem tudnának beszállítani.
- R.: Az ügyben megerestünk több üzletláncot is, de vagy eleve nem fogadták a hívásunkat, vagy a cég képviselőjének telefonja állandóan foglalt volt. A Tescoval sikerült beszélünk, ők azonban elzárkóztak a nyilatkozattól. Telefonban annyit viszont elárultak, hogy náluk nem fordulhat elő, hogy illegális hús kerül a polcra. Részleteket azonban nem árultak el. Így marad a bizakodás, hogy az üzletláncok valóban szigorú feltételekkel veszik át a húst. A fokozott ellenőrzéseket azonban az állategészségügy emberei húsvét után befejezik, tehát elviekben tovább virágozhat a feketepiac. A húsosok képviselője szerint azt pedig csak úgy lehetne felszámolni, ha valóban elrettentő szankciókat, mondjuk üzlet vagy üzembezárást rendelne el a hatóság. Hogy még csak véletlenül se kísértse őket a könnyű pénz. A bírság ugyanis hiába milliós tétel, jóval alatta marad az adómentes bevételnek.
- Mv.: És időnként zsebből kifizetik. Az Este vendége dr. Hajós Ádám, Budapest főállatorvosa, jó estét kívánok. Hajós úr, mi ez?
- Dr. Hajós Ádám, igazgató-főállatorvos, Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás: A helyzet az, hogy az elmúlt év IV. negyedévében az országos főállatorvos úr elrendelte, hogy kezdjünk egy szigorított ellenőrzést az ünnepek előtt, ez karácsony előttre vonatkozik, azonban karácsony után sem fejeztük ezt be, miutá láttuk, amit önök a bejátszásban is ismertettek a nézőkkel, hogy egyre több helyen bukkaunk illegális kereskedelemre, illegális feldolgozásra.
- Mv.: Bocsásson meg, ettől az ember kicsit megijed, először is az jut az ember eszébe, hogy ma panaszkodik valahol a mezőgazdasági miniszter, Gráf úr, hogy milyen kevés halat fogyasztunk Magyarországon, soha jobbkor nem jön ez a panaszkodás, 3 kiló körülbelül, az európai átlag valami 10 kiló. Hamisított hal van?
- H.Á.: Nincsen.
- Mv.: Hát akkor tényleg halat kéne fogyasztaunk. De most komolyan...
- H.Á.:...az is előfordul, hogy élő halat behoznak EU-tagállamból, engedély nélkül. Ilyet is már észleltünk a kereskedelemben.
- Mv.: De abból, amit ön elmond az ember azért ijed meg, mert azt gondolja, ha még szigorúbban ellenőríznének még sokkal többet találnának.
- H.Á.: Ez biztosan így van, reméljük, hogy ahogy megyünk előre az ellenőrzéssel azért eredményeket is elérünk, ahogy mutatta a bejátszás is és egyre kevesebb lesz az illegális kereskedelem és feldolgozás.
- Mv.: Amennyire meg tudja ön ítélni, de nyilván meglehetősen régen és alaposan foglalkozik ezzel, nő az illegálisan forgalomba kerülő hús aránya, vagy jobb az ellenőrzés?
- H.Á.: Én úgy gondolom, hogy amióta az Európai Unióba beléptünk, tagállamok lettünk, azóta a kereskedelem, mint ön is tudja az Európai Unióban a szabad árumozgás az egyik fő alapelv, az Unió működésében, a kereskedelem úgy működik, hogy az uniós tagállamok között a határon semmiféle vizsgálat nem történik.
- Mv.: Tehát, ha valahol egy húsra rátesznek egy stemplit, akármelyik uniós tagországban, az Magyarországra szabadon behozható.
- H.Á.: Elindul Portugáliából, végigmehet az egész Unión.
- Mv.: És az Unióban mennyire probléma az, hogy illegális húsokat találnak?
- H.Á.: Év úg ygondolom ugyanolyan probléma mint nálunk.
- Mv.: Értesítik egymást?
- H.Á.: Természetesen, mert amit említettek a bejátszásban, az uniós rekord, bár ez egy negatív rekord, ez a 73.4 tonnás kobzás az a főváros területén volt, egy csepeli illegális...
- Mv.:...csúcstartók lettünk?
.- H.Á.: Csúcstartók lettünk, mint főváros, ezt külön megtárgyalta az uniós állategészségügyi bizottság, amelyikben a tagállami főállatorvosok vesznek részt, és azóta szorgosan dolgoznak ott is a jogászok az uniós jogászok is, hogy hogyan lehetne megszigorítani az állategészségügyi hatóságnak a jogosítványait.
- Mv.: Önök kit és mit ellenőríznek? Önök ellenőrzik az előállítót a forgalmazót és az eladót is?
- H.Á.: Igen, mindhármat.
- Mv.: Hogyan?
- H.Á.: Mindenhol hatósági állatorvosok szerepelnek az ellenőrzésben, elsősorban de akkor kezdhetnénk már az állattartó telepeknél is, mert ott is, meg a hatósági állatorvosok ellenőríznek, tehát a farmtól az asztalig ellenőrzi az állami állategészségügyi szolgálat az élelmiszerláncot, így hívjuk, élelmiszerlánc, és így ennek folyamányaként a feldolgozást ellenőrízzük, majd a nagykereskedelmet, kiskereskedelmet, végül is a boltokat, egészen a várásló asztaláig.
- Mv.: Ha találnak valahol illegális húst, teljesen függetlenül attól, hogy milyen a minősége, bezárathatják a boltot, a telepet, az előállítót, a forgalmazót, az eladót?
- H.Á.: Igen, a közelmúltból erre egy élő példát tudok mondani, a Fehérvári úti piacon volt egy pillegális engedéllyel nem rendelkező élelmiszerforgalmazó-feldolgozó, ott 4.5 tonnát találtunk...
- Mv.:...4.5 tonnát?
- H.Á.: Nevezetesen marhahúst és belsőséget...
- Mv.:...ott a piacon.
- H.Á.: Ott a paicon, 4 tonna marhahúst és 0.5 tonna belsőséget és nem volt engedélye az illetőnek erre a forgalmazásra, sőt még fel is dolgozta, és ezt az egész mennyiséget elkoboztuk és megsemmisítésére utaltuk attól függetlenül, hogy a hús jó minőségű volt, egyes híradásokban ezt még értetlenül is kezelték a híradók.
- Mv.: Na jó, most találnak valahol húst, ami megint csak azt mondom romlott vagy nem, de illegális, kideríthetetlen hogy honnan származik, többnyire gondolom nem is mondják meg önöknek, ha nagyon kérdezősködnek, hogy tessék mondani honnan van, vagy megmondják?
- H.Á.: Hát az illegális forgalmazó és feldolgozók nem mondják meg.
- Mv.: Nem mondják meg, azt mondják, itt van...
- H.Á.: Nem mondják meg, nem nyilatkozik, egyszerűen egy szót se szól.
- Mv.: Önök elszállíttatják.
- H.Á.: Így van, és megsemmisíttetjük.
- Mv.: És mit mondanak ezeknek az embereknek, hogy uraim, köszöjük szépen, érezzék jól magukat holnap megint jövünk?
Vagy feljelentik őket?
- H.Á.: Nem, ez pontosan így működik, először is úgy működik, hogy mi mindig a rendőrséggel és a VPOP-val közösen szervezzük ezeket az akcióinkst, mint pl. ezt a csepeli 73...
- Mv.:...a Vám- és Pénzügyőrség Országos parancsnoksága, a VPOP
- H.Á.: elnézést, csak rövidítve mondtam, közös volt az akció itt a csepeli kobzásnál is, és ott, a tudomásom szerint a rendőrség meg is tette, illetve nyomozni kezdett és nyomozati szakban van és utána kerül majd feljelentésre.
- Mv.: Valami zűrzavar lehet itt, mert mi érdeklődtünk a rendőrségnél is érdeklődtünk a VPOP-nál is, érdeklődtünk a Nemzeti Nyonozó Hatóságnál is, mit mondja, nem nagyon akartak partnernek szegődni ehhez a beszélgetéshez.
- H.Á.: Én az Állategészségügyi Szolgálatot képviselem, saját eszközeimmel és lehetőségeimmel.
- mv.: JÓ, és ha önt megbíznák azzal holnap, hogy tegyen rendet, akkor mit csinálna?
- H.Á.: Ha a saját szolgálatom ügyében lehetne, még tovább fejleszteni, akkor lehetővé tenném az Állategészségügyi Szolgálatnak, hogy a közúton is tarthasson ellenőrzést, ugyanis ez egy olyan helyzet, hogy jönnek-mennek a kamionok, ahogy ez is abszolút érthetetlen, amikor megnyitották a határokat, de ha közúto is tudnánk ellenőrízni, akkor sokkal nagyobb hatékonysággal már meg tudnánk fogni azt az illegális húst.
- Mv.: A VPOP ellenőrízhet közúton, nem?
- H.Á.: A VPOP ellenőrzíthet, de neki elősorban alkohol, cigaretta területén...
- Mv.: Nagyobb értékek.
- H.Á.: A jövedéki termékek területén szeret ellenőrzést tartani, illetve nem szeret, de az a fő csapás. Míg az állategészségügyi az állati eredetű termékeket.
- Mv.: Igen, ebben az a veszélyes, ezt ön sokkal jobban tudja, mint én az ember vesz egy piacon valamit, ami nem az, aminek mondja magát, és esetleg az embert becsapják egy ruhadarabbal, vagy egy zoknival vagy egy műszaki cikkel, ez egy dolog, de vesz húst, ami esetleg romlott, hát abban súlyosan meg lehet betegedni.
- H.Á.: Az egészséget is károsíthatja, ez kétségtelen, én azt tudom javasolni a vásárlóknak, így önnek is, ha megy piacra, akkor a vásárlónak azért van saját felelőssége is, hogy azt az árut, amit megvesz azt megnézze, mielőtt megveszi, egy gyakorlott bevásárló, lehet az férfi vagy háziasszony, az látja a huson, hogy az jó vagy nem jó, egyrészt, az áruházláncok, amiket az előbb említettek...
- Mv.:...ezt ugye, hogy mondjam csak, végső menedéknek gondolja, azért ne kenjék ránk, hogy mit...
- H.Á.: Nem kenjük sehova, nem, nem, szó sincs erről...
- Mv.: ez fontos...
- H.Á.: Nem, nem, csak oda akartam kilyukadni, hogy a korszerű húsárulácoknál már csak csomagoltan árulnak husokat, azokon viszont jelülések vannak és a jelölések adják az információkat a vásárlóknak. Ez viszont a vásárlónak én úgy gondollom, hogy azért megoldható kérdés, hogy a cimkét és a jelöléseket elolvassa.
- Mv.: Köszönjük, hogy eljött, jöjjön máskor is, talán érdekesebb, vagy más, vagy mondjuk így békésebb témában.
- H.Á.: Pozitívabb.
- Mv.: Köszönöm szépen.
hirado
2006.03.20. 10:55