
Pórul járhat, aki feketén árult olcsó fával akarja fűteni otthonát, a végén vagy fázni fog vagy a pénztárcája lesz könnyebb a tervezettnél.
Egyre többen fűtenek a téli hónapokban fával, azt mondják, költséghatékonyabb, mint például gázzal, olajjal vagy villannyal biztosítani a meleget. Annak azonban, aki tűzifát szeretne vásárolni, gondosan körbe kell néznie a piacon, mert az olcsó áru lehet, hogy mégsem éri meg annyira.
A Hajnal-tájban megszólaltatott egyik vásárló, Kovács István először száraz fenyőt szokott aprítani, azzal gyújt be, mert ez a fajta hamar fellángol, a kályha gyorsan átmelegszik, és így nem füstöl. A férfi szerint régebben a fafűtés akár felével is olcsóbb volt, mint más tüzelők használata, és bár ez a különbség mára csökkent, még mindig megéri ezt a módszert választani. Ha jó száraz fával befűt, akkor az otthonában nem 22-re, hanem közel 30 fokra is felmegy a hőmérséklet.
Pap Flórián, az egyik faárusító cég kereskedelmi igazgatója elmondta, a tűzifára ugyan van kereslet, de a vevők kis tételben vásárolnak, előfordulnak 20 kilós vételek is Jellemző a fél vagy 1 mázsás is mennyiség is, ritka, hogy valaki 10-15 mázsát elvisz egyszerre. Másképp volt a válság előtt, akkor általában 20-40 mázsa fát vittek a vevők, amit raktároztak maguk raktároztak a szezon során.
Pap Flórián elmondta, a legjobb tűzifa az akác, a tölgy, a bükk és a gyertyán, ezek jó meleget adnak, de fontos, hogy ne legyenek nedvesek, a fűtőértéket az határozza meg, hogy a fa mennyire száraz. A Hajnal-tájban elhangzott már a fa fogásáról meg lehet állapítani, hogy mennyire nedves, és már a hasításkor hallani lehet, hogy vizes vagy száraz a tüzelő. A nedveset nehezebb aprítani, közben pedig mély pufogó hangja van. A tölgy és a bükk 20-30 százalékkal kevesebb hőt ad le, ha nem eléggé száraz, sőt, a frissen kivágottaknál 50 százalék is lehet ez az érték. Az akácot azonban nedvesen is viszonylag jó hatásfokkal lehet tüzelni. A többi azonban vizes állapotban tüzeléskor pattog, serceg, füstöl és lassan ég. Így az olcsón megvett vizes fa a végén sokkal drágábbnak bizonyul a jobb minőségű tüzelőnél.
A kereskedelmi igazgató szerint minél jobban fel van hasítva a fa, annál jobban szárad. Az ehhez szükséges idő két hónaptól egy évig terjedhet, sőt, ha rönkben tárolják, a teljes kiszáradás akár két évig is tarthat.
Nemcsak a minőség fontos azonban, nem árt a mennyiségre is odafigyelni, mert előfordulhat, hogy a szállító a megrendelt tűzrevalónál kevesebbet borít az udvarra. Kérdés, hogyan lehet megállapítani, valóban annyi köbméter vagy mázsa fa érkezett, mint amennyi ki lett fizetve. Pap Flórián szerint ezért vigyázni kell a településeket teherautókkal járó feketeárusokkal, akik számla nélkül adják a részben Romániából behozott fát.
hirado
2012.11.30. 10:45