HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Minőségjavulást eredményezett a szabad pálinkafőzés

t: 99

Minőségjavulást eredményezett a szabad pálinkafőzés

A szektor mindhárom pillérének fontosságát hangsúlyozta az államtitkár.

A két éve bevezetett szabályok nyomán szinte divattá vált a pálinka, egyre több fiatal kezdi a cefrézést vagy főzet – mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorban Farkas Károly, a szadai pálinkafőzde tulajdonosa.

Kevés döntést fogadott olyan széleskörű egyetértés vidéken, mint azt a szabályt, amely lehetővé tette a jövedékiadómentes pálinkafőzést – fogalmazott a műsornak V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az új szabályozás minőségjavulást eredményezett, valamint ráirányította a figyelmet a tájfajtákra, az elfeledett gyümölcsökre.

A pálinkaszektor mindhárom elemének – a magán-, a bér- és a kereskedelmi főzésnek is – megvan a maga sajátos értéke, ezért nem szabad összeugrasztani őket – vélekedett V. Németh Zsolt. A kereskedelmi főzés elévülhetetlen érdeme, hogy a talponállói italból minőségi, prémiumkategória lett, a bérfőzés pedig azt eredményezte, hogy az emberek újra számba veszik, mi terem a ház körül, mit lehet hasznosítani, és ez eddig elhagyatott zártkertekben újra felszedik a fa alól a gyümölcsöt. A magánfőzés ugyanakkor a kapcsolatot teremti meg a kezdetekkel, a hagyománnyal – fogalmazott az államtitkár.

hirado

2012.10.10. 10:53

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek