HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Bajban két nagyüzem: sokkal nagyobb gondok vannak a mélyben

t: 189

Bajban két nagyüzem: sokkal nagyobb gondok vannak a mélyben

Azt gondolom, hogy sokkal durvább gondok vannak a mélyben, mint hogy itt a felületen el lehetne dönteni, hogy mi is az igazi probléma - mondta a Magosz elnöke

A Gyulai Húskombinát reális alternatívának tartja a felszámolási eljárást, vagy az öncsőd bejelentését. Ezt a cég vezérigazgatója jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján. A zökkenőmentes működéséhez nem kapnak több hitelt. Bajban van a Kapuvári húskombinát is, ahol meg is indulhat a felszámolási eljárás. Mindkét üzemet stratégiai vállalatnak nyilvánította az állam.

Az Estében Jakab István, a Magosz elnöke közölte: azzal, hogy stratégiailag kiemelt vállalttá lett minősítve mindkét cég, azt jelenti, hogy „innentől kezdve az állam jelöli ki a felszámolót és innentől kezdve az állami beavatkozás útján lehet megtalálni azt a módot, hogy a cégek működőképesek maradjanak” – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kapnak-e pénzt a cégek, Jakab István elmondta: ez nem támogatás kérdése, hanem üzemeltetés kérdése. Jakab István az M1 esti műsorában emlékeztetett arra, hogy amikor a Mizo felszámolása elindult akkor a felszámoló éveken keresztül nyereségesen működtette a céget. „Azt gondolom, hogy sokkal durvább gondok vannak a mélyben, mint hogy itt a felületen el lehetne dönteni, hogy mi is az igazi probléma. Majd kiderül a végén” – mondta.

Patthelyzetben a gazdák

Arra a felvetésre, hogy bár emelkednek a gabonaárak, de a gazdák nem mernek emelni a hús árán, mert félnek attól, hogy olcsó külföldi árut veszik meg az emberek. Erről Jakab elmondta: „a gazdák nincsenek abban a helyzetben, hogy árat emeljenek. Itt arról van szó, hogy ők a leggyengébb láncszem, ők a legkiszolgáltatottabbak, itt a feldolgozó, a vágóhíd, a kereskedő cégek azok akik egyértelművé teszik, hogy mi az az ár amin átveszik az árut” – mondta.

Exportra megy a minőségi sertésáru

Jakab István Az Estében elmondta, hogy a magyarországi sertésvágóhidakról a minőségi áru szinte egy az egyben exportra megy. „Ma már szinte nem tudunk annyit előállítani vágósertésben, hogy az exportigényeket kielégítsük. Van kereslet a magas minőségű magyar húsokra, azonban az a gond, hogy az egész struktúra, a tulajdoni szerkezet, a cégeknek a forgóeszközzel való ellátása, a finanszírozás egyáltalán nincs megoldva” – mondta. Hozzátette: „szükséges, hogy alapjaiban nézzük meg, a tulajdonosi struktúrát, a piaci szervezettséget, a forgóeszköz ellátottságot” – mondta.

hirado

2012.10.04. 11:30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek