HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Szigorításra készülnek: betilthatják ezeket az élelmiszereket

t: 66

Szigorításra készülnek: betilthatják ezeket az élelmiszereket

Bár visszaszorulóban vannak a szívet gyengítő transzzsír tartalmú ételek, a magyarok még mindig többet fogyasztanak belőle a megengedettnél.

Betilthatják a jövőben azokat a termékeket, amelyek nagy mennyiségű transzzsírt tartalmaznak. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke a 180 percben elmondta, a transzzsírok nagy része a növényi olajok ipari, vagyis mesterséges keményítés, más néven hidrogénezése során keletkezik. Ezek főleg a gyorséttermi ételekben hasábburgonyában, kisütött csirkében, hamburgerben vagy éppen kakaós tejmasszával készült csokoládékban, kekszekben találhatók meg.

A Népszabadság szombati száma is arról számolt be, hogy jogszabállyal készül betiltani a túlzottan magas transzzsírtartalmú termékek forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A lap több, egymástól független piaci forrás által megerősített információja szerint a még formálódó rendelettervezet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot.

Transzzsírok bizonyos margarinokban is előfordulhatnak, bár manapság már nem jellemző, hogy ilyenek lennének az áruházak polcain, mert a gyártók újfajta technológiát alkalmaznak. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ha este a tévé előtt vaj ízű pattogatott kukoricát majszolunk, ugyancsak transzzsír kerülhet a szervezetünkbe, akárcsak egyes levesporok, mártások, szószok fogyasztása esetén – mondta Antal Emese.

A transzzsírtól a termék krémesebb állagú lesz, gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel.

A transzzsírok az orvosok szerint súlyosan károsítják a szív- és az érrendszert, a Magyar Kardiológusok Társasága által alapított Magyar Nemzeti Szívalapítvány úgy véli, évente ezer életet lehetne megmenteni Magyarországon az adalék betiltásával. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy körülbelül napi 5 gramm transzzsír bevitele akár 25 százalékkal is növelheti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezenkívül az említett anyagok a szervezet koleszterinháztartására is negatívan hathatnak, például emelhetik az LDL, a rossz koleszterin szintjét, és csökkenthetik a HDL, a jó koleszterin mennyiségét.

Kedvező fejlemény, hogy visszaszorultak a nagy mennyiségű transzzsírsavat tartalmazó margarinok, és egészségesebb fajták jelentek meg, valamint a gyorséttermi láncok is pozitív irányba mozdultak, vagyis csökkentették a káros zsiradékok felhasználását. A kutatások szerint azonban a magyar lakosság egyelőre még több transzzsírt fogyaszt a megengedettnél – mondta Antal Emese.

A dietetikusszövetség elnöke megjegyezte, hogy például Dániában már 2003-ban rendeletet hoztak arról, hogy az országban csak 2 százaléknál kisebb transzzsír tartalmú zsiradékok kerülhetnek forgalomba. A szigorítás óta az északi államban már mérhető a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások számának csökkenése. A szakember hozzátette, az Európai Unió pedig vizsgálja annak a lehetőségét, hogy az élelmiszerek címkéjén jelölni kelljen a termékek transzzsír tartalmát.

Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára a Népszabadságnak elmondta, hogy a gyártók egyetértenek a transzzsírok csökkentésére irányuló törekvéssel, ám úgy vélik, a korlátozás bevezetéséhez hosszabb időre lenne szükség, hiszen termékek receptúráját, egyes esetekben gyártási technológiáját is meg kell változtatni.

hirado

2012.09.29. 10:33

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek