
A liszt és az alapanyagok emelkedő árát hárítják tovább a pékek.
20-30 százalékkal drágulhat a kenyér szeptember elsejétől - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
A drágulást a liszt és az egyéb alapanyagok árának emelkedése indokolja, amit a magyar péktársadalom kénytelen továbbhárítani a vásárlók felé - tette hozzá a szakmai szervezet vezetője.
A Magyar Pékszövetség kezdeményezésére ebben az évben is elkészült a "Szent István napi kenyér", a győztes krumplis-komlós-kovászos kenyeret szakmai zsűri választotta ki, a terméket a Gere Pékség készítette. A pékség vezetője, Gere István az MTI-nek elmondta: egy régi receptet vettek elő, amelyet a mai igényeknek megfelelően továbbfejlesztettek, átdolgoztak. "Hosszú érésű, igazi kovásszal készült. Jellemzője, hogy lisztre számolva negyven százalék főtt burgonyát tartalmaz, a kovászhoz komlóvirág porát is használjuk" - ismertette a gyártás folyamatát a pékség vezetője, hozzátéve, hogy ettől nyerte el a kenyér jellegzetes kesernyés ízét, sűrűbb, tömörebb, nedvesebb szerkezetét.
A Szent István napi kenyeret az augusztus 20-i ünnepség keretében a Magyar ízek utcájában, illetve Orosházán, a nemzetközi kenyérünnepen kóstolhatják meg az érdeklődők.
hirado
2012.08.17. 16:09