
Kiváló vagy jó minősítést ért el azon pékáruk kétharmada, amelyeket az elmúlt hónapokban ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vizsgálat során többnyire apróbb problémákkal találkoztak.
A rozs, illetve rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal célellenőrzésén, amelyen a biztonság és a minőség mellett azt is vizsgálták, mennyire felel meg a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaival.
Áprilistól a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém megyei, majd júniustól Pest megyei pékségekben végeztek ellenőrzéseket. A kisebb sütödéket, a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálták.
Pleva György, a hivatal egyik igazgatója elmondta, 74 termékből 20 esetében kellett eljárást indítani, és ezeknél sem elsősorban a termékkel volt probléma, többségében egyszerűbb jelölési hibák fordultak elő. Hibás volt például a minőségellenőrzési idő feltüntetése, vagy az adalékanyagok besorolása. Ezekben az esetekben a hivatal csak figyelmeztetést alkalmazott. Bírságot akkor szabtak ki, amikor az összetevők analizálása során olyan hibát találtak, amely jogszabálysértés, például a sótartalommal kapcsolatban - tette hozzá Pleva György.
A bírságok várható összege alig több egymillió forintnál. A Krónika kereste a Pékszövetséget is, ők későbbre ígértek választ.
hirado
2012.08.15. 22:31