
Zöld utat és több mint 1,3 milliárd forintos támogatást kapott kapott Békéscsaba turisztikai pályázata.
Gasztronómiai és fesztiválpark épül egy több mint 1,3 milliárd forintos turisztikai beruházás keretében Békéscsabán, az új létesítményeket a tervek szerint 2014 nyarán adják át.
Opauszky Zoltán polgármesteri kabinetvezető csütörtökön az MTI-nek elmondta: a CsabaPark elnevezésű projekt költsége 1,347 milliárd forint, a program európai uniós és hazai támogatás segítségével, önerő nélkül valósulhat meg.
Utalt arra, hogy Békéscsaba turisztikai pályázata zöld utat kapott, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság szerdán döntött 34 kiemelt, a Regionális Operatív Programok keretéből megvalósuló turisztikai beruházásról.
Opauszky Zoltán hozzátette: a kivitelezési munkálatok a tervek szerint 2013 első negyedévében indulhatnak el és egy év alatt fejeződnek be, a látogatók a tervek szerint 2014 nyarán vehetik birtokba a kialakítandó létesítményeket.
Tájékoztatása szerint Békéscsaba önkormányzata 2012-ben nyújtott be pályázatot a CsabaPark megvalósítására. A projekt a csabai kolbász hagyományaira és szórakoztatásra épülő élménypark megvalósításáról szól, célja méltó helyszínt biztosítani a nemzetközi hírű Csabai Kolbászfesztiválnak és a többi országos hírű városi rendezvénynek, különleges élményt nyújtani a városba érkező vendégeknek, bemutatni a város és térsége épített örökségét.
A beruházás keretében a fesztiválterületen kiépül a teljes infrastruktúra, utak és parkolók létesülnek. A központi épület egy 1500 négyzetméteres "kolbászudvar-látogatóközpont" lesz, ahol a turisták interaktív program keretében részesei lehetnek egy hagyományos, falusi disznóvágásnak és kolbászkészítésnek, fogyaszthatnak és vásárolhatnak a termékekből, és a kolbászkészítés történetét is megismerhetik.
Épül továbbá egy 2800 négyzetméteres fesztiválcsarnok, a gyerekeknek pedig egy 2500 négyzetméteres tematikus park Óriások konyhája néven, itt a kicsik játékos módon ismerkedhetnek meg a hajdani falusi udvarok állat- és növényvilágával, valamint a kolbász és egyéb helyi ételek elkészítésének fortélyaival - közölte Opauszky Zoltán.
hirado
2012.08.10. 14:23