HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Biztonságos fagyizni és jégkrémet nyalogatni

t: 86

Biztonságos fagyizni és jégkrémet nyalogatni

Az élelmiszer-biztonsági hivatal nem talált kirívó szabálytalanságot a fagylaltok és jégkrémek ellenőrzésekor.

Jégkrémeket és fagylaltokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) júniusban és júliusban, a szakemberek nem találtak kirívó szabálytalanságokat - tájékoztatta a Nébih kedden az MTI-t.

A hatóság emlékeztetett rá: a nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idén is kiemelten fontos, ezért rendelte el a Nébih a jégkrém- és a fagylalttermékek célzott ellenőrzését.

A Nébih szakemberei - több megyét érintően - 41 fagylaltot forgalmazó vendéglátóhelyen vettek fagylalt mintát. A közlemény szerint a vizsgálati eredmények és az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylaltforgalmazás technikai feltételei az utóbbi időben sokat javultak.

Az összesen 100 mintából - amelyek zöme helyben készített fagylaltból származó volt - 555 mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Mikrobiológiai kifogásoltság nem volt, egy esetben a megengedettnél több színezéktartalmat mutatott ki a vizsgálat, két esetben pedig a termék hőmérséklete nem volt megfelelő.

A célzott ellenőrzés a jégkrémek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira szintén kiterjedt. A hatóság ellenőrizte az érzékszervi tulajdonságokat, továbbá a jelölésre, a tömegre és tárolásra vonatkozó követelményeket. Ezenkívül színezék-, édesítőszer-tartalmat, valamint a tej alapú jégkrémek esetén a szalmonella jelenlétét is vizsgálta a laboratórium.

Az ellenőrzés során 3 előállító létesítményből összesen 16 termék, valamint a kisebb kereskedelmi egységekből és nagyobb áruházláncokból 35 termék mintavételét és vizsgálatát folytatták le. Összesen 260 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

A laboratórium egyik tejalapú termékben sem mutatott ki szalmonellabaktériumot, és a jégkrémeket mindenhol megfelelő hőmérsékleten tárolták. A vizsgált termékek édesítőszer-tartalma és az érték feltüntetése megfelelt a jogszabályoknak. Egy jégkrémben azonban olyan színezék jelenlétét mutatta ki a laboratórium, amely nem szerepelt a termék jelölésén.

Kilenc termék esetében több kisebb és egy-két súlyosabb jelölési hiányosságot tártak fel a hatóság szakemberei. A leggyakoribb hibának az számított, hogy a jelölésen nem tüntették fel a termék tömegét.

Az 51 jégkrémből 9 termék miatt indult hatósági eljárás, ebből hét esetben figyelmeztetésben részesítették a termék gyártóját, illetve forgalmazóját - olvasható a közleményben.

hirado

2012.07.24. 14:08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek