
Kevés lesz idén a gyümölcs, szinte mindent elvitt a fagy, de van helyette olasz barack, így a maradékot kézzel sem éri meg szedni a gazdának.
Ideális a kajszibarack-termesztésre a Balaton-felvidék klímája, ahol egy átlagos évben nem is jellemző a fagykár, de, sajnos, az idei esztendő több szempontból sem szokványos, az egész évre időjárási szélsőségek a jellemzők, így a befőzés sem lesz egyszerű. Sőt, van olyan konzervgyár, ahol az is kérdéses, lesz-e elég alapanyag, akkora a terméshiány. Pótlás akad ugyan, de ennek nem mindenki örül egyformán – derült ki a Hajnal-táj összeállításából.
A műsorban megszólaló szakember azt mondja, az idei télen náluk is rendesen dolgozott a fagy, a védekezés ellenére két méter magasságig nincs termés a fán, és ami maradt, azt is a vagy vihar veri le, vagy egyszerűen lerázzák, mert egyszerűen nem éri meg kézzel leszedni. Hiába kevés ugyanis a barack a hazai fákon, az ár akkor sem lesz magasabb, mert az olaszoknál túltermelés van, és a beáramló gyümölcs letöri a piacot. Így most elsősorban pálinkafőzdék viszik a termés nagy részét, nettó 150-200 forintos kilónkénti áron, miközben a piacon 5-600 forint a gyümölcs.
hirado
2012.07.19. 15:57