
A melegen fogyasztott ételek a legbiztonságosabbak. Annyit főzzünk, amennyi elfogy, ha mégis van maradék, hűtsük le!
A nyár rendkívül veszélyes az ételfertőzés, ételmérgezés szempontjából, hiszen a baktériumok rendkívül gyorsan szaporodnak, ráadásul ugyanazokat ez ételeket „szeretik”, mint az emberek – jelentette ki dr. Szeitzné dr. Szabó Mária, a NÉBIH Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság igazgatója az m1 Ma reggel című műsorban.
Mint mondta: azok a biztonságos ételek, melyek forrón, melegen fogyasztunk az elkészültük után egy-két órán belül. Minél tovább marad egy étel állva langyosan, annál valószínűbb, hogy utána veszélyes lesz, megbetegedhetünk tőle. Hozzátette: célszerű ilyenkor mindig annyit készíteni, ami elfogy, és ha mégis marad, akkor gyorsan le kell hűteni. Mielőtt a maradékot újra fogyasztjuk, fel kell forralni, meg kell melegíteni – javasolta.
Könnyebben bekerül a baktérium a húsos, tojásos, rakott ételekbe.
A szakember kiemelte: azok az ételek, amelyek miatt kórházba kerülnek az emberek, többnyire kifogástalan ízűek. Sem a szalmonellabaktérium, sem a legtöbb fertőzést okozó baktérium nem változtatja meg az ételek ízét, illatát.
Arra kell figyelnünk, milyen annak a helynek a higiéniai állapota, ahonnan az ételt kapjuk. Elméletileg minden ételt lehetne nyáron is úgy kezelni, hogy ne kapjunk fertőzést. A mai technikai feltételek mellett nincsenek tiltott termékek – emelte ki.
hirado
2012.07.06. 14:33