HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Extra szüzesség, nagy becsapás - hamis olívaolajok a piacon

t: 141

Extra szüzesség, nagy becsapás - hamis olívaolajok a piacon

A világon hamisított olasz élelmiszerek között az olívaolaj élen jár, a külföldeket könnyű átejteni, a helyiket kevésbé.

Sajnos sokan már a címkéjének bedőlnek, és így arra már semmi esélyük, hogy legalább az illatából vagy az ízéből felismerjék a pancsolt olívaolajat. Az olasz embereken elsősorban azért nehéz kifogni, mert többnyire van megbízható beszállítójuk.

Az olaszok nagy része, főleg délen, nem nagyáruházakban veszi az olívaolajat, hanem vidékről hozza, illetve termelőktől veszi. Például a firenzeiek toszkán olajat használnak és a szicíliaiak is a sajátjukat fogyasztják. Nem szoktak ismeretlen márkájú terméket kipróbálni, mindenkinek megvan a maga kedvence, és ha nem ismerik az üveget, megnézik, hol termett az olíva és hogy hol sajtolták. Árban is nagy különbségek vannak, Olaszországban a legolcsóbbat 3 euró körüli összegért adják literenként, a drágábbak 10-15 euróba is kerülhetnek, a luxus kiadásúakért pedig ennél is többet kell fizetni, akár 50 eurót.

A helyiekkel szemben a külföldieket könnyű becsapni. Ha a hozzá nem értők azt látják az üvegen, hogy az olaj itáliai, extra szűz, hidegen sajtolt és még valami szép olasz neve is van a terméknek, rögtön azt hihetik, hogy valódi olasz árut találtak. Közben meg marokkói az olíva, spanyol a sajtolás és a kínai a címke. A világon hamisított olasz élelmiszerek között az olíva élen jár: például Új-Zélandtól, Alaszkáig árulják a pompeji olívaolajat, amiben egy csepp olasz olaj sincs.

Erről a témáról írt könyvet Tom Mueller amerikai újságíró, aki régóta cikkezett már az itáliai olívaolaj hamis mítoszáról. Az Extra szüzesség – A fenséges és botrányos olívaolaj világa című könyvében kijelentette, hogy az extra szűz jelző tulajdonképpen nem jelent semmit. Mueller részletesen bemutatja az olaszországi olajtermelést, beszélt szakértőkkel, minisztériumi illetékesekkel, termelőkkel, és megállapította, hogy a földközi-tengeri termelést az olívaolaj maffia uralja. Példákat is említ: sok hajó a törökországi kikötőkből mogyoróolajjal tele indul el és mire a dél-olaszországi Pugliába érnek addigra olívaolajjá „változik” a rakomány. A minőséget azonban nem olyan nehéz megállapítani, nem kell hozzá tanfolyamot végezni: sokat elárul az olaj szaga, az ára és az ha a címkén fel van tüntetve az eredete, valamint a szüret dátuma is. Mueller hozzáteszi, annak, hogy hidegen sajtolt semmi értelme, mivel az olajat soha sem sajtolják hidegen.

Európa és a világ második legnagyobb olívaolaj termelője Olaszország, évente 465 ezer tonnás mennyiséggel. Ennek kétharmada extra szűz, negyvenkét olasz olaj védett eredetű. A legnagyobb termelő Spanyolország, a harmadik Görögország, majd Franciaország és észak-afrikai államok következnek. Itáliában egymillió hektár föld van olívafával beültetve, a legtöbbet Pugliában, Calabriában és Szicíliában termelik, Toszkána csak a hetedik a régiók közül.

Az olaszok szerint Mueller könyve részben igaz, de az itáliaiakat ki akarja szorítani az amerikai piacról a spanyolok javára.

hirado

2012.03.06. 09:55

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek