
Egy hét van még karácsonyig. Az ünnepi vacsorához már sokan elkezdték beszerezni a hozzávalókat. A Kossuth Rádió piaci körképet készített arról, hogyan készülnek az ünnepre az egyik budai piac vásárlói.
A leghosszabb sor a savanyúságosnál kígyózott. A savanyú káposzta kilója a bejárt piacon 350 és 400 forint között mozog, a darált sertéshúsért általában 1000-1200 forintot kell adni, de van 1900-ért is. A rádió tudósítójának rögtönzött közvélemény-kutatása szerint miden második családban elkerülhetetlen a karácsony töltött káposzta nélkül, de minden háznál megvan a saját, jól bejáratott ünnepi menü.
Egy asszony, akinek öt unokája van, elmondta, az idei karácsony kicsit szerényebb lesz, mint máskor, mert a nyugdíjból nem nagyon lehet egyszerre rezsit és drágább ajándékokat is fizetni. Az ünnepi étkek közül náluk a húsleves az egyik kedvenc, amit a gyerekek is nagyon szeretnek, második fogásként pedig sült pulykát szoktak enni, de a menü elmaradhatatlan részei a töltött káposzta és a sütemények is. Idén egyébként jobban megéri mákos süteményeket készíteni, mint diósat, mert komoly árkülönbség van köztük. A mák kilója 900 forint, a dióé ennek háromszorosa.
A piacon megkérdezett egyik fiatal nő azt mondta, ő nem szokott főzni, párjával együtt karácsonykor a szülőknél lesznek, ahol biztosan lesz rántott hús és hal. Utóbbi élelmiszer különösen népszerű az ünenpek idején, a piacon a második leghosszabb sor a halasnál állt. A ponty kilója 1890, a harcsapörköltnek való 1900 forint, egy kiló harcsafilé pedig – attól függően, hogy afrikai vagy tiszai – 2500 és 3800 között van. A halasnál várakozó egyik vásárló elmondta, náluk halászlé lesz pontyból és diós meg mákos sütemények, de nem bejgli, hanem a pozsonyi kiflihez hasonló édesség. Ajándékozást azonban nem nagyon terveznek a családban, a karácsonyfájuk is kicsi, ettől függetlenül szerinte szép, kedves, szeretetteljes ünnepük lesz.
A piaci körképet nyújtó műsorban szó volt egy székelyudvarhelyi család karácsonyi szokásairól is, amelynek legfontosabb kelléke a piros alma. A gyümölcsöt annyi felé szelik, ahány tagja van a családnak, így mindenkire gondolnak, aki nem lehet az asztalnál. A piros alma így az egység, az összetartozás jelképe.
hirado
2011.12.16. 11:31