> Elkezdődött a 15. Csabai kolbászfesztivál

Holnap több mint ötszáz csapat méri össze tudását a kolbásztöltő versenyen. A hagyományos csabai kolbász receptje egyébként egyszerű: a hús mellé csak négy fűszert: pirospaprikát, köménymagot, fokhagymát és sót lehet keverni.
Éppen mostanra fejezték be ezeknek a kolbászoknak a füstölését. 6 napja készültek, eredeti csabai recept szerint. A Zsingor család évente legalább 50 kiló kolbászt eszik meg, kizárólag saját készítésűt.
Disznót vágtak a ma kezdődött 15. csabai kolbászfesztiválon is. A hozzáértők szerint jó csabai kolbászt csak jó csabai alapanyagokból lehet készíteni.
Alberti Pál szerint a titka a Békéscsaba környéki földekben termett takarmány, feletetve a békéscsabai disznókkal. És ehhez jönnek a fűszerek. Az eredeti csabai recept szerint mindössze négyféle. "A csabai kolbászba nem teszünk mást, csak paprikát, köménymagot, fokhagymát és sót. De a lényeg, hogy a paprika domináljon benne” – jelentette ki Knyihár Mihály.
Végül csak a füstölés marad, akácon vagy bükkön. De még ezek után is legalább 3 hónap mire összeérnek az ízek.
A Magyar Televízió Gasztroangyal című műsorának háziasszonya, Borbás Marcsi néhány hete egy budai étteremben leste el a kolbászkészítés titkát.
Holnap ő és csapata is gyúrni fog a csabai kolbászfesztiválon. A szombati versenyen csaknem 500 csapat méri majd össze kolbászkészítő tudományát.
hirado
2011.10.29. 11:27