
A zöldségközösség egy termelési és értékesítési mód, melynek lényege, hogy a vásárlók és a termelők odafigyelnek egymásra, kielégítik egymás igényeit. Itt az vásárlók nem árut, hanem magát a termelő szolgáltatást veszik meg. Ilyen módon az árakat nem is a szokásos piaci árképzéssel alakítják, hanem az adott vásárlókör kifizeti az adott gazdaságnak az egész éves működési költségét, ami egy átalánydíjat jelent. Ennek fejében a gazdaság csak ennek a vásárlókörnek termel – magyarázta a zöldségközösség működési mechanizmusát az Horváth Gergő, magyarországi meghonosító az m1 Ma reggel című műsorában.
Mindez azt jelenti, hogy a zöldségközösség tagjai hetente kapnak egy-két rekesz zöldséget, ami megterem szezonálisan, ebből kell főzni, vagyis ez követel egyfajta tudatos hozzáállást. A vásárlóknak ugyanakkor lehetőségük van beleszólni valamelyest abba is, hogy mi legyen a dobozban – mondta Horváth Gergő.
Szólt arról is: jövőre lesz az első olyan év, amikor már az adott vásárlókör tartja el a gazdaságokat, másrészt megjelenik néhány gabonaféle, saláta, és olyan gyümölcs, ami idén nem volt a kosárban.
hirado
2011.10.24. 11:39