HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Érdemes volt várni a szürettel

t: 755

Érdemes volt várni a szürettel

Jól járt, aki kivárt a szürettel a tokaji borvidéken, mert az előzetes várakozással ellentétben egyes területeken mégis beaszúsodott a szőlő. Ugyan kis mennyiségű, de rendkívül jó minőségű aszútermést szüretelhetnek ezekben a napokban azok a termelők, akik korábban nem szedték le a szőlőt.

A nagy szárazság miatt a bogyóhéj elvastagodott, magyarázta Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szőlőszemek töppedése magas mustfokról indult meg, így nagyon jó minőségű aszú készülhet majd. A szüretet elkezdték, az aszúszemeket egyesével szedik a tőkéről, de magát a fürtöt még nem vágják le.

Az utóbbi időben adtak le aszútermést a szőlősgazdák az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt.-nek is, erősítette meg Marczinkó Ferenc, a cég termelési igazgatója. Igaz – tette hozzá, ez a mennyiség szokottnak alig több mint egy százaléka. Tapasztalataik szerint a borvidék déli és középső részén alakultak ki a borkülönlegességek alapanyagául szolgáló aszúszemek a fürtökön.

hirado

2011.10.17. 11:08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek