
A lista élén egy mentolízű étcsokoládé nyúl áll, amely a többi dobogóssal együtt a jó helyezést annak köszönheti, hogy magas a kakaószárazanyag-tartalma, nincs benne hidrogénezett növényi zsiradék és címkéje viszonylag jól olvasható.
Sereghajtóként egy kakaós tejmasszából készül nyúlfigura végzett, mivel nincs kakaószárazanyag-tartalma, viszont növényi zsírt, számos adalék- és aromaanyagot tartalmaz - közölte az egyesület.
Újdonságként kapható biotermékként árusított, tejcsokoládéból készült húsvéti nyuszi, amely - a címke szerint - teljes egészében biogazdálkodásból származik, továbbá nem tartalmaz növényi zsírt, adalékanyagot és mesterséges aromát sem.
A különböző összetételű csokoládényulak ára igen széles skálán mozog: a legolcsóbb termékből egy kilogrammnyi 1000 forintért vásárolható meg, addig a legdrágább (bio) termék ennek több mint tízszereséért kapható.
A közlemény szerint a piacon nem találtak olyan terméket, amely minden értékkritériumnak egyidejűleg maximálisan megfelelt volna. Így például az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergént, illetve a biotermék kivételével minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot. A legnagyobb hátránya ezeknek a termékeknek, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyeknek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.
A csokinyúltesztben 18 terméket vizsgáltak táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett, valamint főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgált terméktípusok közel kétharmada magyar termék volt.
A csokoládényulak tesztjéről szóló teljes cikk és a teszt végeredménye a
www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-csokinyulak oldalon található.
hirado
2011.04.21. 10:31