
Tizennégy féle sajtot vizsgált a Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület nemrégiben, az eredmények lesújtóak voltak. Merényi Imre, az egyesület tagja számolt be az eredményekről a Magyar Rádió Hajnaltáj című műsorában.
Az eredmények szerint a sajtimitátumok mindössze 30-40 százalékban tartalmaznak sajtot, a többi összetevő egyéb adalékanyag, egyebek mellett keményítő, savó, szántángumi és állományjavítók. Ezek a termékek lényegesen olcsóbbak és csak otthon döbbennek rá a vásárlók, hogy mit vettek – mondta Merényi Imre.
A sajtutánzatok általában valamilyen fantázianevet kapnak, például Trapp-Pista, s nem ritka, hogy akár tíznél is több adalékanyagot tartalmaznak. A megvizsgált 14 sajt között voltak import termékek is, kiváló minősítést egyetlen termék sem ért el. Hat jó, hat közepes osztályzatot kapott, kettő pedig éppen megfelelt. A gyártók a legdrágább alapanyagokon próbálnak spórolni, ez pedig a tej és a vaj.
A Fogyasztóvédelmi Egyesület úgy ítéli meg, hogy a sajtutánzatokat a tejtermékektől elkülönítve kellene árusítani a boltokban, ez azonban csak ritkán valósul meg a gyakorlatban. Merényi Imre szerint „már akkor is valami gond van”, ha a csomagoláson feltüntetett összetevők szerint mindössze 40 százalék sajtot tartalmaz a termék.
hirado
2011.03.28. 10:30