HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > AKTUÁLIS > 250 forintba kerül az új kenyér

t: 556

250 forintba kerül az új kenyér

Napok óta ötszáz forintos kenyérárral riogatják a pékek az embereket. Megkérdeztük: valóban több mint száz százalékkal emelni akarják az áraikat, miközben arra panaszkodnak, hogy a nagy bevásárlóközpontok áron alul adják a mindennapit?

Kiderült, „csak” húsz-harminc forinttal lesz drágább augusztus 20. után az új kenyér kilója. A pékek – akik közben a legjobb adózók között vannak – a benzin és a gáz drágulására hivatkoznak.

– Ötszáz forintos kenyérárról szó sincs, ez valami félrehallás. Húsz-harminc forinttal drágul a kenyér – jelentette ki kérdésünkre Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. – Az egyik élelmiszerlánc jelenleg 85 forintos nyomott áron hajlandó megvásárolni annak a kenyérnek a kilóját, amit az üzleteiben 129 forintért árusít. A magánvállalkozó pék azonban ha megszakad, sem tud 110 forintnál olcsóbban előállítani egy veknit.

Arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy a mindig síró pékek a legjobban adózó vállalkozók között vannak, azt válaszolta: – Mi nem dugjuk el a tőkénket, bevételeinket a feketegazdaságban.

– A tartalékaikat élik fel a kis pékségek – jelentette ki az észak-magyarországi Putnokon működő Vekni Kft. igazgatója. Negrutz Ágoston szerint elengedhetetlen a 20–30 százalékos áremelés.

– A kenyér alapvető élelmiszer, magától értetődő, hogy nagyon éles az árverseny – magyarázta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség titkára. – Mielőtt Ausztria csatlakozott az Európai Unióhoz, fölkészítették a kisvállalkozókat, hogy nem mindenki fog megélni abból, amivel eddig foglalkozott. Hazánkban most kezdik belátni a „kicsik”, hogy együtt erősebbek. S amennyiben olyat produkálnak, amit a multik nem tudnak, megtalálják a fogyasztóikat.

Augusztus 20-án többek közt ezért jelentkezik a pékszövetség egy új termékkel, a Pékmesterek kenyerével. A cipót olyan recept alapján készítik, amit a multik nem tudnak áruházi üzemeikben előállítani.

– Éppen az előbb ettem az egy héttel ezelőtt sütött kenyérből. Ennyi idő alatt sem sokat veszített a minőségéből – nyilatkozta Werli József, a szövetség szakmai titkára.

A hagyományos, nagymamáink receptje szerint készített kenyérhez a következők szükségeltetnek: liszt, só, víz, valamint hosszú érésű kovász. Az összegyúrást egyórás kelesztés követi, így kerül a kemencébe, majd az asztalra a Pékmesterek kenyere.

szinesbulvár

2005.08.05. 11:04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek