
Ártalmas lehet az egészségre annak a Reál párizsinak és sonkának fogyasztása, amelyben Listeria fertőzöttséget találtak, a polcról levett, kifogásolt termékeket a Pick Szeged Zrt. gyártotta - tájékoztatta Linczmayer Attila, a Reál marketing vezetője kedden az MTI-t.
A Reál Hungária Élelmiszer Kft. márkatermékeinek minőségellenőrzése során határérték feletti Listeria Monocytogenes fertőzöttséget találtak a "Reál Párizsi szeletelt 150g" és "Reál Sonka szeletelt 100g" termékekben.
A Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása listeriózis megbetegedést okozhat. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, legyengült szervezetben azonban - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség, akár az agyvelőgyulladás kialakulásának.
A Reál arra kéri azokat a vásárlókat, akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 gr-os, L0077-es tételszámú, vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os, L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, azokat ne fogyasszák el.
Februárban hét osztrák halt meg listeria baktériummal fertőzött sajt fogyasztása után.
A szóban forgó termékeket a vásárlás helyszínén visszavásárolják a vevőktől - mondta Linczmayer Attila.
A Reál termékek minőségét a gyártói ellenőrzések mellett független szakértő szervezetek segítségével is folyamatosan ellenőrzik. Az ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a fertőzést sikerült felismerni és a veszélyesnek ítélt két terméket azonnal visszahívni az üzletek polcairól.
A fertőzést kizárólag a két Pick Szeged Zrt. által gyártott terméknél találták. A Reál által forgalmazott egyéb termékek biztonsággal fogyaszthatók - tartalmazza a cég közleménye.
A gyártó elismerte a hibát
A Pick Szeged Zrt. hibája miatt lehetett határérték feletti Listeria baktérium egyes általa gyártott hústermékekben; a gyártó elismerte a hibát, egyben megerősítette: kizárólag a Reál áruházlánc üzleteiben forgalmazták a kifogásolható árukat, és azok nagy részét még értékesítés előtt kivonták a forgalomból.
Az MTI kérdésére Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak nem tartották be a személyi higiénés előírásokat.
A határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek fogyasztása ártalmas lehet az egészségre, a kifogásolt árukat ezért azonnal levették a Reál üzletek polcairól.
A Pick Szeged Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a kizárólag a Reál áruházláncban április 20-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Párizsi szeletelt 150 g"-os és az április 21-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Sonka szeletelt 100 g"-os termékeket kedden visszahívta a fogyasztói értékesítésből. Hozzátették: az áruházlánc és a vállalat közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta.
A társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt visszavonták a kereskedelmi egységekből. Az értékesítésbe bevont boltok pedig részletes tájékoztatást kaptak a helyzetről.
A társaság és az áruházlánc kéri mindazokat, akik vásároltak a kérdéses termékekből, abból ne egyenek. Ha valaki mégis fogyasztott volna a szóban forgó termékekből, és ezt követően rosszul érezné magát - émelygést érez vagy hányingere van - forduljon orvoshoz. Egyben tájékoztassa az orvost arról, hogy a kérdéses termék is lehet oka a rosszullétének.
A Pick Szeget Zrt. az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta - szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések mellett - újraindította.
A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki. Legyengült szervezet esetén nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. Mit érdemes fogyasztóként tudni a betegségről?
Már gyanú esetén sem árusítható veszélyes élelmiszer
Minden esetben eleget tesznek a magyarországi kereskedők annak a követelménynek, amely szerint már gyanú esetén is le kell venni a polcról az egészségre káros anyagokat tartalmazó élelmiszereket - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.
A szövetség emlékeztet rá, hogy az elmúlt napokban több élelmiszerről derült ki: a hatályos élelmiszerbiztonsági előírások alapján nem forgalmazhatók. Példaként említették az antibiotikummal fertőzött mézet, a rovarölőszer-maradékkal szennyezett marokkói paprikát, illetve a növényvédőszerrel szennyezett bébiételt, vagy a Reál Listeriával fertőzött egyes párizsiját és sonkáját.
A vásárló kártalanítása minden esetben a kereskedő feladata, a hibás élelmiszert vissza kell vásárolni, és nem kötelezhető a vevő az áru "levásárlására" - ismerteti a szövetség. Hangsúlyozzák: az elmúlt napokban feltárt élelmiszerbiztonsági problémákat az alapanyag fertőzöttsége, rossz kezelése okozta a kereskedelmi forgalmazást megelőző időszakokban. Megerősítették azt is, hogy a kereskedők együttműködésre törekszenek a gyártókkal, a beszállítókkal a hasonló esetek megelőzése érdekében.
hirado
2010.04.13. 22:07