
Több mint száz vendéglátóipari egységet vizsgálnak át a következő napokban Vácott és környékén, illetve a fővárosban az ellenőrök a Gödön gyártott romlott húspogácsák után kutatva - közölte dr. Dobos Attila váci kerületi főállatorvos pénteken. A várhatóan egy hétig tartó vizsgálat célja az illegális szállítóhálózat felgöngyölítése, a felelősök megnevezése, illetve szükség szerint büntetőeljárás indítása.
A vizsgálatot végző főállatorvos elmondta, hogy a felső-gödi illegális üzemben romlott húsból és belsőségekből üzemszerűen gyártott húspogácsából minden valószínűség szerint több üzletbe főként hamburgereseknek - is szállítottak. Hozzátette: a felkeresett üzleteknek számlával, illetve egyéb iratokkal kell igazolniuk a náluk árusított húspogácsa eredetét, csak így szűrhető ki, hogy milyen mennyiségben hoztak forgalomba a romlott gödi húsáruból. A főállatorvos szerint noha az illegális üzemben a rajtaütéskor minden érintettet előkerítettek, nehéz lesz kibogozni, hogy a húsbolt tulajdonosa, bérlője, vagy a tulajdonos egyik rokona (a húspogácsákat valószínűleg előállító férfi) vonható-e majd felelősségre, mert egyelőre az érintettek egymásra mutogatnak. A vizsgálat eredménye a jövő héten várható, addigra az is eldől, hogy indul-e büntetőeljárás, s ha igen, kik ellen. Élelmiszerbiztonsági bírság címén fél- és ötmillió forint közötti büntetés kiszabása is lehetséges - közölte dr. Dobos Attila.
hirado
2010.04.02. 20:49