
Háromszáz olyan hagyományos magyar mezőgazdasági termék található azon a listán, amelyből kikerülnek az Európai Unió által elismert közösségi oltalmat élvező élelmiszerek - mondta Gőgös Zoltán agrárállamtitkár a Hungarikumok a Parlamentben című rendezvényen szombaton. Öt pálinka, 46 bor már megkapta ezt a védelmet, és további 12 termék elismertetését már kezdeményezte - mondta a Nemzeti Fórum Egyesület rendezvényén Gőgös.
Több mint tíz éve indult a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék leírását tartalmazza, amelyeket nemzeti kincsként kezelünk, és amelyekből kikerülhetnek az uniós közösségi oltalmat élvező gyártmányok - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szombaton a Parlament felsőházi termében a Hungarikumokról tartott rendezvényen. Emlékeztetett arra, hogy uniós csatlakozásunk óta már öt pálinka élvez közösségi földrajzi árujelző védelmet: a Szatmári szilva, Szabolcsi alma, Kecskeméti barack, Békési szilva, Gönci barack. Ugyancsak védett a Budapesti és Szegedi téliszalámi. További termékek oltalmának elismertetése pedig folyamatban van - tette hozzá.
Összesen négy nagy csoportban vannak - uniós szabályok szerinti - elismert különleges élelmiszer-minőségi termékek: mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, hagyományos különleges termékek, borok és szeszes italok.
Az élelmiszer-kategóriában Magyarország eddig 12 termék dokumentációját nyújtotta be az Európai Bizottságnak: a már elismert Budapesti és Szegedi téliszalámi mellett a Csabai, Gyulai kolbász, a Kalocsai és Szegedi fűszerpaprika-őrlemény, Gönci kajszibarack, Hajdúsági torma, Makói hagyma, Szőregi rózsatő, Alföldi kamilla, Magyar szürkemarhahús.
hirado
2009.09.27. 12:14