
Jó termés ígérkezik idén a Békés megyei rizsből, bár az még erősen kérdéses, hogy miként alakulnak a felvásárlási árak.
Csárdaszálláson éppen az elmúlt napokban kezdődött meg a betakarítás. A területen dolgozó szakembereket leginkább az foglalkoztatja, hogy milyen áron sikerül majd értékesíteni a termést, előfordulhat ugyanis, hogy a tavalyi, kilónkénti 70-72 forintos ár tovább csökken.
A csárdaszállási rizs minősége bármelyik európai és jó néhány távol-keleti "rokonával" is felveszi a versenyt.
Eközben hazánkban évek óta stagnál a rizs fogyasztása. Egy átlag magyar évente 4-5 kilót eszik meg belőle, miközben a listavezető Burmában ez a szám eléri a 200 kilogrammot, de például a lényegesen jobb életszínvonalon élő Japánok is fejenként 61 kilót fogyasztanak belőle.
Az elmúlt 30 évben a világban 40 százalékkal nőtt a sokoldalú növény fogyasztása.
hirado
2009.09.11. 10:45