HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Dráguló élelmiszerek

t: 915

Dráguló élelmiszerek

Éves összehasonlításban 33,9 százalékkal nőtt februárban az agrártermékek termelői ára – közölte a KSH. Az esztendő során még 25-30 százalékkal drágulhatnak a sertés- és baromfitermékek a boltokban.

Jelentősen, összességében 33,9 százalékkal emelkedett februárban az agrártermékek termelői árszintje az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezen belül a növényi termékek 46,9, az élő állatok és állati termékek pedig 17,6 százalékkal drágultak. 2008. februárban a gabonafélék termelői átlagára 79,4 százalékkal emelkedett. A magas takarmányár miatt februárban a vágósertés is 6,5 százalékos áremelkedést mutatott éves összehasonlításban. A vágóállatok termelői ára összességében 11,4 százalékkal drágult; a vágóbaromfi ára 22,3 százalékkal nőtt, a vágómarháé 5,8 százalékkal csökkent. A tej 36,9 százalékkal, az étkezési tyúktojás pedig 13 százalékkal drágult.

A sertéstenyésztők eddig csak kis részben tudták érvényesíteni áraikban a takarmányárak éves szintű 50-75 százalékos áremelkedését, vagyis ezt a húsiparnak még nem kellett beépítenie a termékárakban – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az uniós szakértők által az év hátralévő részében előre jelzett mintegy 30 százalékos élősertés-drágulás a húsipar számára 15-20 százalékos önköltség-növekedést okozhat. Emellett az energiaárak és a bérre rakódó járulékterhek mintegy 10 százalékkal növelték a hústermékek előállítási költségét – tette hozzá Éder. Tehát könnyen kiszámítható, hogy amennyiben a húsiparosok át tudják hárítani közvetlen költségeiket, a hústermékek az év hátralévő részében 25-30 százalékkal drágulhatnak.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint, a jelzett áremelkedések miatt – a már elkezdődött telepbezárások elkerülése érdekében – a drágulás elkerülhetetlen. Várakozása szerint a jelenlegi 650-700 forintos csirkecomb kilója a nyár végére a 800, a jövő év elejére pedig akár az 1000 forintot is elérheti. A sertéstartók jelenleg sertésenként mintegy ezerforintos veszteséget kénytelenek elkönyvelni, a baromfitartók pedig kilónként 30-40 forintos veszteséggel termelnek.

Az élelmiszerek drasztikus drágulása miatt a nemzetközi szervezetek is aggodalmakat fogalmaznak meg. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a szervezet hét végi közgyűlésén arról beszélt, hogy a megugró élelmiszerárak humanitárius katasztrófához, egyes fejlődő országokban pedig akár felkelésekhez is vezethetnek.

Magyar Nemzet

2008.04.15. 10:31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek