
A zöldségek, gyümölcsök túlnyomó többsége tartalmaz vegyszermaradványokat idehaza - írja a Népszabadság.
A legutóbbi, még karácsony előtt tartott razzián a zöldáru 71 százalékában mutattak ki növényvédőszert, 10 százalékuknál a megengedett határérték felettit.
A vizsgálat szerint a magyar termékek esetében jobb a helyzet, mint az importáruknál. Előbbiek közül az almával, körtével, a fejes salátával, a paprikával és a paradicsommal van leginkább gond, míg az utóbbiból a citrommal, a szőlővel és a mandarinnal kell a leginkább vigyázni. A biotermékek megbízhatónak bizonyultak.
A vegyszerek többsége mosással vagy hámozással eltávolítható. A túlzott vegyszerfogyasztás enyhébb esetben hasmenést vagy allergiás tüneteket okozhat, súlyosabb esetben pedig rákkeltő, de a magzatokat is károsíthatja.
hirado
2008.02.14. 10:41