> Keserű szájíz: a fővárosi éttermek is Ausztriában szerzik be az alapanyagokat

A magyar vendéglősök az alacsonyabb ár és a jobb minőség miatt egyre inkább Ausztriából szerzik be az alapanyagokat - írja a Magyar Nemzet. Nem mintha nálunk nem lehetne megkapni mindent, de mélyebben kell a zsebébe nyúlnia egy étteremtulajdonosnak, ha magyar nyersanyagból próbál főzni. A vendéglátósok a magas hazai adóra és az éttermekre szakosodott nagykereskedelem hiányára is panaszkodnak.
Utóbbi nélkül ugyanis lakossági áron, az osztrák nagykereskedelmi áraknál 20-30 százalékkal drágábban jutnak csak hozzá az ételek alapanyagaihoz. Emiatt a szállítási költségek együtt is jobban megéri Ausztriában vásárolni, még a fővárosi vendéglősöknek is.
Az osztrák beszerzés a hazai kereskedők mellett az államot is sújtja, hiszen a költségvetés emiatt jelentős bevételektől esik el - mondta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
hirado
2008.02.05. 10:35