
A legújabb kutatások szerint rákkeltő lehet a kolbászokhoz és vagdalthúsokhoz felhasznált vörös színezék. A Vörös 2G vagy E 128 jelzéssel feltüntetett anyag hatásait állatkísérletek igazolják. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak nincs tudomása arról, hogy a hazai gyártók használnának ilyen színezéket.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) illetékesei szerint a kifogásolt élelmiszerszínezék a szervezetbe jutva olyan anyaggá - anilinná - alakul, amelyről az eddigi kísérletek alapján feltételezik, hogy rákkeltő. A szakemberek álláspontja szerint az E 128 fogyasztása ezért élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel - olvasható a Magyar Élelmiszer-bizotnsági Hivatal közleményében.
A kérdéses színezéket a hivatalos előírások szerint csak olyan kolbászokhoz használhatják, amelyek legalább 6 százalékban gabonát tartalmaznak. Hamburgerhúsnál legalább 4 százalékos zöldség és/vagy gabonatartalom esetén engedélyezik, és mindkét esetben csak kilogrammonként legfeljebb 20 milligrammot.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az E 128-at tartalmazó élelmiszerek tartós fogyasztása nem jelenti feltétlenül azt, hogy a fogyasztónál rákos daganat alakul ki. Ezt a folyamatot több olyan tényező befolyásolja ugyanis, mint a genetikai adottságok vagy a dohányzás. A rákos megbetegedésre való hajlamot azonban csökkenti, ha kevesebbet fogyasztanak az E128-ból és a hasonló káros anyagokból.
hirado.hu/Független Hírügynökség
2007.07.12. 08:57