
Heteken belül drágul a kenyér, a tej és a baromfihús. A termelők a nagyobb energia- és munkaerőköltségekkel, és a növekvő nyersanyagárakkal indokolják az áremelkedést. A baromfihús ára várhatóan 15-20 százalékkal nő. A madárinfluenza miatt 30 százalékkal esett vissza a termelés itthon és Európában, ezért hiánycikk a baromfi a piacon. Sertéshúsból viszont túlkínálat van, ezért az nem drágul.
Dagasztják a kenyérnekvalót az egyik hipermarket pékségében. A sütődéből kikerülő kenyeret aztán 68 forintért árusítják, ami a pékszövetség szerint alig haladja meg a liszt árát. Egy kiló kenyér előállítása kétszer ennyibe kerül.
Vagy még többe, mert idéntől emelkedtek az alapanyag-, és az energiaárak és a minimálbér is növekedett. Emiatt a pékek szerint legalább 15%-kal kellene emelni a kenyér árát.
Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a Híradónak elmondta: "Nem tudunk hátrálni, hiszen nincs tartalékunk. Ha nem érvényesítjük a vállalkozások költségeit az árakban, akkor tönkremennek."
A kenyér mellett a tej és a hús is drágul februártól.
A kereskedelmi láncok, amíg tehetik tartják a tavalyi árakat, vagyis igyekeznek ellenállni a beszállítók áremelő törekvéseinek.
Hardy Mihály egy hipermarket-lánc PR igazgatója szerint "óvatosan kell a magyar beszállíltóknak az áremelés eszközével bánniuk, hiszen arra kényszeríthetik például a nagykereskedelmi láncokat, hogy más uniós forrásokból próbáljanak alapanyagot vagy egyéb terméket beszerezni."
Ebben az esetben beszállítók százai mehetnek tönkre.
A sertéshús nem, a baromfihús akár 15-20%-kal is drágulhat.
Takács László, a Baromfi terméktanács igazgatója elmondta: "A hazai baromfiágazat most érzékeli a madárinfluenza utóhatásait, de nemcsak nálunk jelenik ez meg, hanem Európában is. Visszaesett a termelés, fáziskéséssel a fogyasztást követve és most az utóbbi időben már hiány is mutatkozik a piacon."
Idén várhatóan 8,5 százalékkal emelkednek majd az élelmiszerárak, elsősorban a tavalyi áfaemelkedés és a dráguló energia miatt.
Kopik Tamás, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzője úgy véli: "Kiemelekedő áremelés várható a feldolgozott élelmiszerek azon körében, aminek előállítása energiaigényes, illetve azoknál a zöldségeknél-gyümölcsöknél, amiket kedvezőtlenül érint a mostani tél."
A szakember szerint az áremelés mértéke a 10 százalékot is meghaladhatja.
hirado
2007.01.13. 10:27