
A korábban beharangozottnál valamivel kisebb mértékben, átlag 4 és 10 százalék között drágulnak majd az alapélelmiszerek - írja a Népszabadság.
Úgy tűnik, a megugró energia-, munkaerő- és nyersanyagköltségekre hivatkozó beszállítók áremelési törekvéseit a kereskedőláncoknak rendre sikerül megtörniük, az egyetlen kivétel talán a baromfi, ahol keresleti piac alakult ki, a beszállítóké a helyzeti előny, így itt reálisnak látszik akár a 15 százalékos áremelés is.
A sertéshúsnál azonban már túlkínálat van, az utóbbi hetekben drasztikusan esett a félsertés ára, így a tőkehús ára húsvétig biztosan nem változik - jelentette be a Magyar Húsiparosok Szövetsége.
Bár a pékek tartják magukat a korábban bejelentett 15-20 százalékos emeléshez, a kereskedelmi láncok képviselői kizártnak tartják, hogy a vevők elviselnének egy két számjegyű drágítást, így a saját pékséggel rendelkező láncok csak 5-8, a sütödét működtetők pedig még ennél is kisebb emelés valószínűsítenek, bár ezt a pékszakma a megugró lisztárak ismeretében hitetlenkedve fogadja.
Hasonló a helyzet a tejfronton is, ahol a Tej Terméktanács valószínűleg a termelési költségek emelkedése ellenére sem fogja tudni érvényesíteni áremelési szándékot, mert a kereskedők azt mondják, a jelenlegi erős forint mellett inkább importálnak, így a tejtermékek legfeljebb 6-8 százalékkal drágulhatnak az első negyedévben.
hirado
2007.01.12. 11:42