HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > A tiltott gyümölcs

t: 4055

A tiltott gyümölcs









Alma joghurtmártásban

Hozzávalók

4 alma, 1 kígyóuborka, 1 póréhagyma, 3 főtt tojás, 2 dl joghurt, só, őrölt bors, citromlé, porcukor

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, húsukat kis kockákra vágjuk. A megmosott kígyóuborkát és a főtt tojásokat ugyanekkorára felkockázzuk. A póréhagymát – haragos zöldje nélkül – vékony karikákra szeljük. A joghurtot mély tálba töltjük, az ecetes tormával, sóval, borssal, citromlével és porcukorral megízesítjük. Az összes felaprított hozzávalót beleforgatjuk és hűtőszekrényben legalább fél óráig érlelni hagyjuk. Füstölt húsokhoz, különösen halakhoz kitűnő.

Elkészítési idő: 20 perc.
Egy adag: 130 kcal / 544 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Mőcsényi Sauvignon Blanc '99.


Almacsatni

Hozzávalók

1,5 kg alma, 2 vöröshagyma, 10 dkg mazsola, 5 dkg barna cukor, 1 kiskanál mustármag, 6 szegfűszeg, 1 kis darabka fahéj, 1 darabka gyömbér, 1 kiskanál só, 1 fokhagymagerezd, 1,25 dl vörösborecet

Az almákat meghámozzuk és magházukat eltávolítva kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk. Az összes hozzávalót egy lábasba szórjuk, felforraljuk és kevergetve sűrűre főzzük, ami kb. 45 percig tart. Jól záródó üvegekbe töltve, hűtőszekrényben hetekig eláll. Sültek mellé savanyúság helyett kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 308 kcal / 1288 kJ.


Angol almás lepény

Hozzávalók (12 szelet)

a töltelékhez: 6 alma 1 dl víz 5 dkg cukor 1 kiskanál őrölt fahéj fél mokkáskanál reszelt szerecsendió a tésztához: 30 dkg cukor 20 dkg vaj vagy margarin 2 tojás 5 dkg darált mandula 1 kiskanál sütőpor 1 tasak vaníliás cukor 30 dkg finomliszt a tetejére: 10 dkg vaj vagy margarin 20 dkg cukor 12 dkg zabpehely

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kimetsszük, húsukat kockákra vágjuk. A vizet a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk. Az almakockákat beledobjuk, főzni kezdjük. Szorgalmasan kell kevergetni, nehogy a rövid lében odakapjon. Ha puhulni kezd, a tűzről lehúzzuk, és hűlni hagyjuk. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd a mandulát, a sütőport, a vaníliás cukrot és a lisztet is hozzáadjuk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, és a leszűrt almadarabokat a tetejére szórjuk. A habosra kevert cukros vajat rálocsoljuk. A zabpelyhet rászórjuk és előmelegített sütőbe tolva, a közepesnél kisebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 185 °C) kb. 25 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 563 kcal / 2354 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Hárslevelű '98.


Nyersalma fagylalt

Hozzávalók

1 kg alma, 1 kiskanál citromsav, 10 dkg kristálycukor

Az almákat megtisztítjuk, kettéhasítjuk, magházukat kimetsszük. A fél almákat nagy lyukú reszelőn megreszeljük. Egy tálban a citromsavval megszórjuk. A cukrot is hozzáadjuk, és rozsdamentes villával addig keverjük, amíg pürévé nem válik. Műanyag tálba töltjük és mélyhűtőben lefagyasztjuk. Tálaláskor gombócokat vágunk belőle, fagylaltos kehelybe rakjuk, és frissen reszelt almával, beáztatott, nagy szemű mazsolával megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc + fagyasztás.
Egy adag: 188 kcal / 786 kJ.
Italajánlat: édes pezsgő.


Októberi almatorta

Hozzávalók (10 szelet)

a töltelékhez: 5 dkg mazsola, 4 evőkanál rum, 2 kg alma, 2,5 dl fehérbor, 15 dkg cukor, 1 citrom, a tésztához: 12,5 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 tojás, 1,2 dl tej, 25 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, a forma kikenéséhez: vaj, a tetejére: porcukor

A megmosott mazsolát a rumba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kimetsszük, és a gyümölcsöt vastag szeletekre vágjuk. A bort a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával felforraljuk. Az almaszeleteket kissé megpároljuk benne. A mazsolát hozzáadjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tésztához a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat és a tejet habverővel beleverjük. Végül a sütőporral kevert lisztet is beledolgozzuk. Egy kerek, kb. 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, egy bő merőkanálnyi tésztát beleöntünk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 185 °C) 10-12 percig sütjük. A formából rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk. A formát ismét kivajazzuk és a maradék tésztából hasonló módon lapokat sütünk, kb. 8-10 darabot. Ezekből a párolt almával rétegezve tortát építünk. Porcukorral bőven meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 2,5 óra.
Egy adag: 496 kcal / 2074 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Egri Leányka '98.
Jótanács: A tésztalapokat előre megsüthetjük, így tálalás előtt csak az almával kell megtölteni..


Sajtos almasaláta

Hozzávalók

a mártáshoz: 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, 1 kiskanál mustár, fél-fél csokor petrezselyem , és metélőhagyma, só, őrölt bors, a salátához: 4 nagy alma, 1 piros színű zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 20 dkg trappista sajt

Először a mártást készítjük el. Az olajat az ecettel meg a mustárral simára dolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a megtisztított és apróra vágott hagymával, petrezselyemmel, metélőhagymával összekeverjük. Ezután a meghámozott almákat kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk. Így teszünk a zöldpaprikával is. A kígyóuborkát és a sajtot ugyancsak felkockázzuk, s mindezeket a mártásba forgatjuk. Ha kell, egy kevés citromlével pikánsra ízesítjük. Kínálásig hűtőszekrénybe tesszük.

Italajánlat: száraz fehérbor Mőcsényi Zöldveltellini '99.

(eszemiszom.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus


2006.10.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Angol almás lepény
Angol almás lepény
Nyersalma fagylalt
Nyersalma fagylalt

Legfrissebb magazinok