HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Zsírszegény szilvás finomságok

t: 3059

Zsírszegény szilvás finomságok









A szilva az egyik legolcsóbb gyümölcs. Sokféleképpen felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. Finom lekvár készül belőle, vagy befőttként remek kísérője a húsételeknek. A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében.

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak. Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. És a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító. Frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilva pedig a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán lökést ad az emésztést segítő enzimeknek. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Szilva-túró felfújt

Hozzávalók: személyenként 15 dkg szilva, 1 egész tojás, 12 és fél dkg zsírszegény túró, 1 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál kissé csípős fűszerkeverék, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk és megfelezzük. Egy margarinnal kikent sütőformába tesszük, szépen egymás mellé fektetve. A megmosott tojást föltörjük, a sárgáját a túróval, a cukorral, a fűszerkeverékkel és a fahéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit óvatosan, nehogy megtörjön, elkeverünk a túrókrémmel. A masszát a szilvákra simítjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük. A felfújt hidegen és melegen egyaránt finom desszert.
259 kcal/adag

Szilvakompót vaníliamártással

Hozzávalók: személyenként 20 dkg szilva, 1 lapos evőkanál cukor, 1 kisebb rúd fahéj, 1 megmosott citrom reszelt héja, a leve kinyomva, 1 dl sovány joghurt, 1 dl tejföl, fél csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Mossuk meg, törölgessük le, magozzuk ki és felezzük meg a szilvaszemeket. Cukrozzuk meg, majd tegyük fel főni kb. másfél deciliter vízben a fahéjjal és a citromhéjjal. Melegítsük forrásig, és figyelmesen főzzük, vagy inkább pároljuk még öt percig. Majd hagyjuk kihűlni. A joghurtot, a tejfölt és a vaníliáscukrot kézimixerrel keverjük habosra, és öntsük a tálkába szedett, kihűlt szilvára.
208 kcal/adag

Szilvaital

Hozzávalók: egy adaghoz eredetileg másfél deci író, de ehelyett használhatunk kefirt is, továbbá 10 dkg mérsékelten édesített, de a fentiek szerint pikánsan fűszerezett szilvakompót

Elkészítés: Az összekészített anyagot mixerrel pürésítsük, és töltsük pohárba. Rövid hűtés után fogyasztható.
50 kcal/dl

Aszalt szilva leves

Hozzávalók: fél kg magozott aszalt szilva, 1 rúd fahéj, 3-4 szegfűszeg, diónyi margarin, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanálnyi liszt, csipetnyi só

Elkészítés: Az aszalt szilvát majdnem 1 liter vízben a fűszerekkel puhára főzzük. A liszttel és a tejföllel behabarjuk, majd hozzáadjuk a margarint. Melegen tálaljuk.
237 kcal/adag

Sajtos falatka

Hozzávalók: szilva tetszés szerint, kemény sajt, ízlés szerinti fajtából

Elkészítés: A megmosott szilvákat a mag síkjában vágjuk ketté. A fél szilvák vágott felét szórjuk meg őrölt fahéjjal, s a mélyedésekbe tegyünk egy-egy kis sajtkockát. Helyezzük sütőbe vagy grillbe, és – csak felülről melegítve – addig süssük, amíg a sajt kissé megpirul. A szilvaszem akkor is kiváló, ha a gyümölcs már állott.
218 kcal/adag

(nana.hu)

2006.07.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok