HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Halételek > Hal sütve vagy főzve I.

t: 8386

Hal sütve vagy főzve I.

Töltött ponty vagy süllő

Hozzávalók:

1-1,5 kg ponty vagy süllő
2 db főtt tojás
2 db nyers tojás
5 dkg búzadara (gríz)
1 csomag kapor
15 dkg vegyes zöldség
2 dl száraz fehérbor
2 db citrom
30 dkg franciasaláta
3 cl konyak
1 doboz rákkonzerv
1 db kagylókonzerv

Elkészítésének módja:
A megtisztított hal fejét és farkát levágjuk, ha pontyból készítjük, akkor annak keserűfogát feltétlenül távolítsuk el. A hátát végig felvágjuk, majd kiszedjük a gerincét, húsát és belsőségeit, vigyázva, hogy a bőrén egy vékony húsréteg azért maradjon. A halhúst két főtt tojással ledaráljuk és a nyerstojásokkal, búzadarával összekeverjük. Fűszerezzük, sóval, reszelt szerecsendióval, egy citrom levével és a finomra összevágott kaporral. Ha van otthon rákkonzerv vagy kagylókonzerv, a jól összedolgozott töltelékhez keverjük hozzá és kevés konyakkal, locsoljuk meg.
Mind ezt a sok finomságot a hal bőrébe visszatöltjük, és cérnával összevarrjuk. A bőrét kívülről jól besózzuk majd az előkészített halat celofánba csavarjuk cérnával, átkötözzük. (Vigyázat folpakk nem jó, mert a halra rásül.)
A sütőedény aljára helyezzük a megtisztított és csíkokra felvágott zöldséget citromkarikákkal. Babérlevelet szórunk a tetejére és ebben az ágyba, fektetjük a becsomagolt töltött halunkat olyan módón, hogy köré helyezzük a hal fejét és farkát is, melyeket korábban már besóztunk. Fehérborral az egészet megöntözzük.
Mérsékelt lángon, előmelegített sütőben 35-40 percig pároljuk, majd levéve kihűtjük és a celofánból kicsomagolva, felszeleteljük.
Tálalásnál a halat fejével, farkával összeillesztve franciasaláta ágyra fektetjük, párolt zöldséggel és finomra vágott kaporral díszítjük.
Köretnek szardellakrémmel töltött paradicsomot és töltött tojást adunk. Szekszárdi vörösbor jól illik hozzá.


--------------------------------------------------------------------------------

Tűzdelt pisztráng

Hozzávalók:
4 db kisebb pisztráng
1 db citrom leve
só-bors-pirospaprika
20 dkg liszt
1 fej zúzott fokhagymakrém
2 ek. Vaj vagy margarin

Elkészítésének módja:
A konyhakész pisztrángok belsejét locsoljuk meg citromlével, és sózzuk, a hal oldalait irdaljuk (vagdossuk) be. Só, bors pirospaprika-liszt keverékében forgassuk meg a halakat. Kenyérszeletekre ültessük rá tűzálló tálban azokat és az oldalukon ejtett bevágásokba, kenjük bele a fokhagyma krémet. A halak tetejére kiskanálnyi vajdarabokat teszünk majd forró sütőben lefedve 15 percig, sütjük. Fedőt levéve hirtelen megpirosítjuk, ezután 3 percig pihentetjük. Petrezselymes vagy majonézes krumplival tálaljuk. (Készíthetjük másfajta kisebb halakból is.) Száraz kisfröccs az úsztatója.


--------------------------------------------------------------------------------

Roston sült harcsaszeletek

Hozzávalók:

4 db (kb 80 dkg harcsaszelet)
só-bors- paprika
10 dkg zsemlemorzsa
2 dl olaj

Elkészítésének módja:
A halszeleteket besózom, majd hagyom pihenni 30-40 percet. Bedörzsölöm az összekevert fűszerekkel és ismét kis időre félre, teszem (10 perc).
Kevés olajt forrósítok, majd a prézli morzsában megforgatott szeleteket mind két oldalukon pirosra sütöm. A sütési idő a halszeletek vastagságától függően 6-10 perc. Hasábburgonya és tartármártás illik hozzá.
Faszénen, igazi roston sülve nem kell a prézli bundázás, de annál gyakrabban kenjük meg fűszeres olaj keverékével. Testes vörösbor nem hoz szégyent rá.


--------------------------------------------------------------------------------

Dorozsmai halfilé

Hozzávalók:

80 dkg pontyfilé (10 dkg pontyszelet)
4 szelet füstölt szalonna
1 csomag csuszatészta
1 fej vöröshagyma
10 dkg gomba (aki nem szereti, elmaradhat)
1-1 paprika, paradicsom (esetleg lecsó)
2 ek. Liszt
2 dl tejföl
só-bors-pirospaprika
sütéshez olaj vagy zsír

Elkészítésének módja:
A megtisztított apróra vágott hagymát zsiradékon megfutatjuk, majd a felszelt gombát megpirítjuk rajta. Sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük, vágott paradicsomhoz és zöldpaprikát hozzádinszteljük. Levéről lesütjük és a tejföl felét, hozzáadjuk.
A csuszatésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és a gombás lecsós mártásban, elkeverjük.
A korábban besózott halfiléket féltenyérnyi darabokra vágjuk majd lisztben, megforgatjuk, forró zsiradékban mind két felüket félig megsütjük (2-3 perc).
A lecsós csuszatésztát tűzálló tálba tesszük és a félig sült halszeleteket egymás mellé, ráfektetjük, mindegyikre egy-egy szalonna szeletet borítunk. Az egészet forró sütőbe tolva 10-15 percig sütjük, majd a maradék tejföllel nyakon öntjük.
A jó vörösbort nem fogja hozzá a szakács szégyellni.


--------------------------------------------------------------------------------

Rácponty

Hozzávalók:

8 szelet ponty
3db közepes krumpli
10 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
2-3 zöldpaprika
1-2 paradicsom
Só-bors-pirospaprika
1 ek liszt
3 dl tejföl
6-8 dkg zsír vagy 2dl olaj

Elkészítésének módja:
A halszeleteket besózzuk bőrébe szalonna csíkokat tűzdelünk majd pirospaprikával, beszórjuk.
A krumplikat héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk zsírral, szétterítjük benne a krumpli karikákat és ráborítjuk az elősózott halszeleteket. Rászeleteljük a hagymát és a héjától lecsupaszított paradicsomot, valamint a karikára vágott zöldpaprikát. Az egészet meglocsoljuk zsírral és előmelegített sütőben 15-20 percig, napoztatjuk.
A tejfölt a lisztel simára, keverjük és a félig sült halra, ráöntjük. Ezután még 5-8 percig forró sütőbben pirosítjuk. A testes vörösbor elmaradhatatlan társa. (forrás: lakberencezes.hu)

2005.03.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Töltött ponty vagy süllő
Töltött ponty vagy süllő
Tűzdelt pisztráng
Tűzdelt pisztráng
Roston sült harcsaszeletek
Roston sült harcsaszeletek
Dorozsmai halfilé
Dorozsmai halfilé
Rácponty
Rácponty

Legfrissebb magazinok