-Tavasszal azért édesebb a sárgarépa,mert nagyobb a cukortartalma.
-Annál erősebb a színe,minél több benne a karotin.
-A legtöbb karotin a sárgarépában, a sütőtökben és a paprikában található.
-Tavasszal korlátozott ideig tartható el, lehetőleg frissen fogyasszuk, mert különben vitamintartalmából is sokat veszít.
-A gyökér szinét a karotin mennyisége határozza meg.A sárgarépa minősége annál jobb, minél kevesebb benne a belsejét alkotó ízetlen, rostosabb farész.
-A sárgarépa hidegtűrő képessége jó, ezért télen is jól tárolható.
-Vásárlásnál repedezett zöldséget ne vásároljunk, mert magas víztartalomra utal, aminek következtében eltarthatósága csökken.
-Csak teljesen egészséges, ép sárgarépákat tegyünk el télire, különben hamar rothadásnak indul.
-A vizsgálatok szerint minél tovább tároljuk a répát, annál többet veszít vitamintartalmából
-A sárgarépa megkeseredik, ha paradicsommal együtt tároljuk.
-A sárgarépa zsenge zöldje apróra vágva, gyógynövényként is használható.
-Minél erősebb színű a répa,s minél keskenyebb a belső,szívalaku,világosabb része,annál jobb az ízhatása,annál értékesebb tápanyagokban.
-A jó minőségű sárgarépa intenzív édes ízű.
-Napfény hatására a rosszul tárolt vagy földből kiálló répagyökér elszíneződik. A szolanint tartalmazó, zöldesbarnás részek mérgezőek, ezért károsak az egészségre.
-Minél erősebb színű a répa, s minél keskenyebb a belső, szívalakú, világosabb része, annál jobb az ízhatása, annál értékesebb tápanyagokban.
A jó minőségű sárgarépa intenzív édes ízű.
(she.hu)