HOZZÁVALÓK
hozzávalók a leveshez:
- 1 nagyobb füstölt
első csülök
- 2o dkg száraz tarkabab
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 dl tejföl
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- ecet
- 1 babérlevél
- pirospaprika
- só
a csipetkéhez:
- 1o dkg liszt
- 1 tojás
- só
Az előző este külön-külön hideg vízbe áztatott füstölt csülköt és babot, babérlevéllel együtt tiszta vízben feltesszük főni. Amikor a bab és a hús már majdnem megpuhult, a megtisztított, egyforma darabokra vágott zöldségeket is hozzáadjuk és készre főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét. Ehhez a tojást csipetnyi sóval és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Kis darabkákat csipkedünk belőle, majd lisztezett tálcára tesszük.
Amikor a leves megfőtt, fűszeres rántást készítünk. A lisztet a forró olajban zsemleszínűre pirítjuk. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát belekeverjük, pár pillanatig tovább pirítjuk, majd pirospapri-kával színezzük. Ezután hideg vízzel gyorsan simára keverjük.
Ezzel a rántással sűrítjük a levest, majd amikor újra forr, a csipetkét beleszórjuk, és készre főzzük. A bablevest tejföllel, ecettel dúsítjuk, beledobjuk a kockára vágott füstölt-főtt csülköt és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 2 óra
+ a csülök és a bab áztatása
egy adag: 3536 kj/846 kcal
italajánlatunk: száraz siller (szekszárdi siller cuvée ’04)
(forrás: www.konyhamagazin.hu)