Kedves Olvasó! Különösképpen ajánlom figyelmébe a zöldséges spenótlevest. Gyermekoromban nem szerettem, de az évek elteltével rájöttem, hogy nem is olyan rossz. A spenót vagy paraj világszerte elterjedt kultúrnövény, ugyanis nagy menynyiségű vasat tartalmaz, és szabályozza a vérnyomást is. A könnyed leves után egy gazdag ízvilágú főételt kínálok. A menüt egy tejszínes-krémes kockával koronázom meg. Az ételek elkészítéséhez sok sikert, elfogyasztásához jó étvágyat kívánok! A menü 1740 kcal/fő energiát tartalmaz. Fásy Ádám
Zöldséges spenótleves
Hozzávalók (4 személyre) • 40 dkg spenót • 1 szál zöldség • 2 szál sárgarépa • 10 dkg zöldborsó • 1 kis fej karfiol • 5 dkg vaj • só, Vegeta
Zöldséges spenótleves.
Elkészítési mód: A tisztított zöldségeket kockákra, a spenótot apróra vágjuk, és a karfiolt apró rózsáira szedjük. Az egészet vajon megpároljuk, felöntjük 8 dl vízzel, sóval, Vegetával ízesítjük, és puhára főzzük. Forrón tálaljuk.
Tejfölös savanyú káposzta gazdagon
Hozzávalók (4 személyre) • 50 dkg borjúcomb • 20 dkg kolozsvári szalonna • 40 dkg füstölt tarja • 2 pár debreceni • 60 dkg savanyú káposzta • 1 fej vöröshagyma • 3 ek. olaj • 1 dl tejföl • 1 cs. petrezselyemzöld • só, bors
Tejfölös savanyú káposzta gazdagon.
Elkészítési mód: A borjúhúst, a hagymát kockákra, a szalonnát és a füstölt tarját szeletekre, a kolbászt hosszába, a petrezselyemzöldjét finomra vágjuk. Olajon a hagymát és a húst megdinszteljük, hozzáadjuk az apró savanyú káposztát, és felöntjük 2 dl vízzel, sóval, borssal ízesítjük, majd lassú tűzön készre főzzük. A folyadékot menet közben pótoljuk. A szalonnát és a kolbászt bevagdaljuk, és kevés olajban a tarjával együtt pirosra sütjük. A szalonnát, a kolbászt és a tarját a káposztára ízlésesen rárakjuk, majd simára kevert tejföllel meglocsoljuk és petrezselyemzölddel meghintjük.
Tejszínes-krémes kocka
Hozzávalók (10 személyre) Kevert tészta: • 3 db tojás • 15 dkg porcukor • 40 dkg búzaliszt • 1 t. sütőpor • 25 dkg margarin • 1 dl tej. Krém: • 1 t. vaníliás puding • 3 dl tej • 25 dkg margarin • 25 dkg porcukor
Tejszínes-krémes kocka
Elkészítési mód: A tojást, a cukrot, az olvasztott margarint, a tejet, az átszitált lisztet és a sütőport simára keverjük. A tésztát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük, és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd keresztbe 3 lapra vágjuk. Menet közben elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingot tejben felfőzzük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint. A tésztalapokat egyenként megkenjük a krémmel, és egymás tetejére helyezzük, majd a tetejét dresszingzsák segítségével tejszínhabbal díszítjük.
Blikk