Egy kis édesség a rohanós hétköznapokra, ezután mindenki megtörli a száját.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
10 dkg vaj
4 db egész tojás
1 dl víz
só
cukor
krémhez:
4 tojássárgája
10 dkg cukor
6 dkg liszt
4 dl tej
4 dl tejszín
2 dkg vaníliás cukor
a kenéshez 1 tojássárgája
A vizet felforraljuk a vajjal, a csipet sóval, cukorral, egyszerre hozzáadjuk a lisztet, erőteljesen összekeverjük, és lassú tűzön addig keverjük amíg az edény falától el nem válik (kb.: 1 perc). Hagyjuk kihűlni.
Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, alaposan kikeverjük, mert ettől lesz szép üveges, levegős a megsült tészta belseje.
A tészta egy részét nyomózsákba tesszük és 8-10 cm hosszú „S” betű alakú vékony csíkot nyomunk, az egyik végét ellapítjuk.
A maradék tésztából, megvajazott sütőlapra, egymástól távolságot tartva kis halmokat nyomunk, a tetejüket megkenjük tojással, majd megsütjük kb.: 200 C’-on 20-25 perc alatt. Még langyosan, éles késsel, hosszanti irányban valamivel a dereka fölött kettévágjuk, majd ezt is újra ketté vágjuk.
Krém: A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, apránként a tejet. Simára eldolgozzuk, és gőz felett állandóan keverve besűrítjük. Miután kihűlt hozzáadjuk a tejszínhabot és a vaníliás cukrot. A fánkok üregét félig megtöltjük a krémmel, belenyomjuk a nyakat, megtöltjük egészen a krémmel, majd a szárnyakat belenyomva meghintjük porcukorral és tálalásig hűtőben tartjuk.
rtlklub