HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Tovább drágul a tej

t: 541

Tovább drágul a tej

Az idén átlagosan 10 százalékkal drágult a tej, jövőre pedig még ennél is 10-15 százalékkal többet kell fizetni ezért az alapvető élelmiszerért - írja a Magyar Hírlap.

Az év közepétől itthon elkezdett emelkedni a tej felvásárlási ára, az ugrás a 2006-os bázishoz képest 10 százalékos lett december közepére. Emellett a nyers tej exportja is folyamatosan növekszik, a fő célirány Olaszország. De az olaszok magas árat, az azonnali üzleteknél 100-110 forintot is fizetnek egy liter tejért, ami növekvő késztermékimport mellett egyre nagyobb felvásárlási gondokat okoz.

Pozitívum, hogy a tejiparnak is sikerült növelnie átadási árait, igaz, az áruházláncok már a külpiacról is magasabb áron tudják beszerezni a tejtermékeket. A Tej Terméktanács (TT) ezért úgy látja, most történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy az áruházláncoknál az árat háttérbe szorítsa a minőség és a megbízhatóság.

A terméktanács egyik felmérése szerint 2006-ban kilónként 11,38 forint olyan költség rakódott a tejtermelésre, amelyet a tejtermelők nem tudtak befolyásolni. E többletterhek mértékét az állam határozza meg, és kivétel nélkül az államháztartás bevételét gyarapítják.

hirado

2007.12.19. 09:50

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek