HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Európa > A víz és a föld harmóniája

t: 2569

A víz és a föld harmóniája

A kristálytiszta tenger, a parthoz csapódó hullámokig kúszó pinealigetek, az aranyban játszó homokdűnék, a magányos parányi öblök sora, apró szigetek, olajfaligetek, buja zöld mezők, vadgesztenyék teszik változatossá a tájat. A festői kis falvak a futószőlővel és virágokkal díszített házakkal, a kisebb városkák pl. Poligirosz, vagy a fényűző és teljes kényelmet biztosító szállodakomplexumok, esetleg a kisebb szállók és kempingek, a friss halféleségeket kínáló tavernák, valamint a maga nemében páratlan Áthosz hegy együttesen alkotják Chalkidiki egyedülálló arculatát.

Poligirosz, Chalkidiki félsziget fővárosa, Tesszalonikitől 69 kilométerre fekszik a Cholomontasz hegység tövében. Érdemes felkeresni a város Régészeti Múzeumát és megtekinteni az ókori gyűjteményt, de nagyon szép a régi városnegyed is.

Kasszandra

A félsziget nyugati részén fekszik, jellemzője a végeláthatatlan tengerpartszakasz. Az apró falvak egy másfajta, tiszta és szép világ képét vetítik elénk. A Petralona falutól 800 méterre található az ország őslénytani szempontból egyik legjelentősebb barlangja, 250 méter tengerszint feletti magasságban a Katszika hegység nyugati oldalában. A kb. másfél kilométer hosszú folyosóit cseppkőerdő díszíti a sztalagmitok és sztalaktitok minden változatával. A barlang feltérképezésére 1959-ben került sor, és „Vörös sziklákként" tartják számon. Itt bukkantak rá a neandertálkori koponyára, amelyet 33 állati eredetű lelettel együtt Thesszalonikiben, a helyi egyetemen őriznek. A barlang bejárati része naponta látogatható.

Idegenforgalmi szempontból Kasszandra egyre felkapottabb: a partjai mentén nagy befogadóképességű szállodák és jól felszerelt GIH kempingek (GIH – a Görög Idegenforgalmi Hivatal) várják a nyaralókat. Nea Szkioni, Posszidi és Sziviri halászfalvakba nemcsak a kiváló fürdési lehetőségek miatt, hanem a vendégváró helyi halászcsárdák sokfajta tengeri különlegességeiért és boraiért is érdemes ellátogatni. Kasszandrán áthaladva megcsodálhatjuk a vidék legjobb állapotában lévő szélmalmot, majd az út Szaniban ér véget, ahol csaknem összeérnek az ősi pinealigetek az azúrkék tengerrel.

Szithónia

Természeti szépségeiben a Kasszandra félszigethez hasonló Szithónia a Chalkidiki három félszigete közül a középső, ahol egymást követik a homokdűnés tengerparti szakaszok, a festői szépségű öblök, a békés halászfalvak és a zöldben úszó mezők.

Aki eljut Olinthoszba, a falu mellett megtalálja Athén híres gyarmatvárosának romjait. Gerakini viszont hagyományos üdülőközpont, korszerű turisztikai létesítményekkel a kristálytiszta tenger partján. Hagyományos jellege miatt kár volna kihagyni Vatopedi megtekintését, ugyanis a falutól két és fél kilométerre fekvő tengerpart nemcsak aranyszínű homokjával ragadtat el hanem a tenger fölé hajló pineaerdők színpompás látványával is. Szinte biztos, hogy a turista emlékezetében nem sokáig él a látott falvak neve, de aligha felejti el Neosz Marmarasz békés szépségét és Porto Carras kikötőt.

Áthosz a kolostorköztársaság

Görögország egyik legszebb vidéke, az Áthosz félsziget teljes méltóságban tárul a látogató elé, a magas hegység és a tenger együttesen teremtik meg az elszigeteltség elengedhetetlen kereteit ebben a távoli világban, amelyet az aszkéták arra szemeltek ki, hogy magányos életüket itt éljék le. Egy olyan szerzetesvilág ez, amely több mint ezer esztendeje él a bizánci élet és vallásosság hangulatában. Az Áthosz hegy kincsekben és ereklyékben leggazdagabb és legrégibb kolostorát, a Magiszti Lavrát, a Szent Athanáz alapította a X. században, de már jóval ezelőtt a hegyen menedéket találtak a remeték és az aszkéták. A bizánci császárok jótéteményeinek köszönhetően a kolostorok száma hamarosan négyszázra emelkedett, amelyekben negyvenezer szerzetes talált menedéket. Ezekből ma már csupán 20 kolostor működik kb. 1700 szerzetessel.

Az engedéllyel rendelkező látogató hajón érkezik Dafniba, ahonnan buszon szállítják Karyeszba, az Áthosz hegy fővárosába, ahol a Szent Közösség tagjai székelnek. Itt található az Áthosz hegy legrégibb temploma, a X. századi Protatu is, egy nagy jelentőségű bizánci építészeti alkotás, amelynek freskóit Emmanuel Panszelinosz, az ún. makedón iskola utolsó nagy festője készítette. A makedón, illetve a krétai iskola freskói díszítik a többi kolostort is. Nagy élményt jelent a gazdag könyvtárak, díszpompás liturgikus tárgyak és ereklyék látványa, valamint az is, hogy a földi halandó betekintés nyerhet egy szinte hermetikusan zárt világban élők hétköznapjaiba.

Konsztantinosz Monomachosz aranybullája szerint (1060), amely részben érvényes a mai napig is, az Áthosz hegyi látogatás feltételei a következők:

személyre szóló vagy csoportos látogatási engedélyre van szükség, amelyet Athénben a Külügyminisztérium Egyházi Osztályán, vagy Thesszalonikiben a Görögországi Minisztérium Kulturális Ügyek Osztályán lehet beszerezni.

b) éjszaka csak azok a látogatók maradhatnak a hegyen, akik vallási vagy tudományos érdeklődése bizonyítható és betöltötték 18. életévüket.

c) nők számára a látogatás tilos!

(forrás: www.ujszo.sk)

2006.03.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok