HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Nemes örökzöldek

t: 6457

Nemes örökzöldek


A cédrus igen értékes faanyagot ad. A régi paloták cédrusból készült díszítőelemei máig megmaradtak, ilyen például a Marokkói királyi palota. Gyantában gazdag fáját és nagy ellenálló képességét felfedezve hamar a rablógazdálkodás áldozatává vált, az egykor legelterjedtebb cédrusfa.

Eredet, leírás

Évszázadokkal ezelőtt nagy cédruserdők borították a Földközi-tenger medencéjétől keletre fekvő hegyvidékeket: nagy kiterjedésű erdőségek voltak a Taurus-hegységben, Törökország déli részén, Szíria hegységeiben és Libanonban. A cédrusok nemzetségét őshazájukban már csak néhány száz példány képviseli.

A cédrus hűvös hegyvidéki éghajlat kedvelője, 1300 és 3000 m tengerszintfeletti magasságok között, sziklás, meszes talajon él. Kemény telek és száraz nyarak túlélője. Az atlasz és a libanoni cédrus, ugyanolyan jól meghonosul lúgos mészkő talajon, mint savanyú bazalt, homokkő vagy pala talajon. A fanövedék a talaj minősége és mélysége valamint az éghajlati tényezők (különösen a csapadék) függvénye.

A cédrusok a Pinaceae (Fenyőfélék) családjába tartoznak és Link (1841) angol botanikus 4 fajból álló nemzettségként írta le.

-Atlasz cédrus (Cedrus atlantica, ma Cedrus libani ssp. atlantica )
-Libanoni cédrus (Cedrus libani)
-Ciprusi cédrus (Cedrus brevifolia Henr, ma Cédrus libanii ssp. brevifolia)
-Himalájai cédrus (Cedrus deodara)

A cédrusok koronája jellegzetes, ez főként az idősebb példányokra jellemző: az atlasz cédrus kúpos, a libanoni cédrus lapos, a himalájai cédrus lecsüngő habitusú. A fiatalabb példányoknál sokkal nehezebb a beazonosítás. Ilyenkor a tobozok és a tűlevelek nyújtanak támpontot.

Hazánkban kisterületű cédrus állományok (Neszmély, Agostyán, Budafa és Badacsonyörs) találhatók.

Atlasz cédrus (Cedrus atlantica)

Afrika észak-nyugati részén, az Atlasz hegységben, 1000-2000 méter magasságban őshonos. Napostól a félárnyékos helyeken él. 25-40 méter magasra nő. A szelet nem viseli el, de a homokostól az agyagosig szinte bármilyen talajon megél, ha a talaj megfelelően nedves. Mind a téli hideget, mind a meleg nyarat jól tűri. Tapasztalatok alapján az ezüstös levelűek jobban bírják a hideget. Fiatal korában lombkoronája piramis alakú. Később a vízszintes tagoltság jellemzi, rendkívül mutatós fa.

Libanoni cédrus (Cedrus libani)

Libanon hegyeiben őshonos. Árnyékban nem fejlődik, a leghidegtűrőbb cédrus. A légszennyezésre nagyon érzékeny. Fiatal korában lombkoronája piramis alakú. Később a vízszintes tagoltság jellemzi, mutatós fa.

Ciprusi cédrus (Cedrus brevifolia Henry)

Ciprus hegyeiben, kis egyedszámban fordul elő. Lassú növekedésű, kicsi-közepes méretű fa. Ágainak elrendezése a libanoni cédruséhoz hasonló. Évente néhány centimétert nő.
Himalájai cédrus (Cedrus deodara)

A Himalája nyugati oldalán, 1500-3500 méter magasan őshonos. Magassága az 50 méter is eléri. Fiatalon fő és oldalhajtásai erősen visszahajlanak. A gyengén savanyú talajt, védett, meleg, párás helyeket kedveli.

Cédruserdők - magányos cédrusok

A fa élő darabja a világnak, amely benne él a természet nagy rendszerében, érzékeli és érzékelteti annak folyamatait, születik, él és meghal. Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) egyik leghíresebb festménye a Magányos cédrus melynek keletkezéséről így ír a festő: "a gondviselés nem pihent, megfestette velem a libanoni öt-hat-ezer éves cédrusfát, melynek egyik ága kardot ránt s fenyegeti a világot".

A még meglévő cédruserdő állományok nyílt ritkás erdők, vagyis egyfajta „magányosság” jellemzi megjelenésüket, nem tűrik az aljnövényzetet és a cserjéket. Egyedül és csoportban megragadó esztétikai hatást nyújtanak. Magányosságának egyik előnye, hogy az erdőtüzek sokkal csekélyebb kárt tesznek benne, mint a zárt állományokban. Nyáron, nagy melegben árnyékot ad, télen az ágai a hó alatt nem törnek le, hanem a nehéz hókupacokat szépen engedik lecsúszni.

A cédrusok talajjavító hatással bírnak, tűlevelei gyorsan lebomlanak és belőlük tápanyagban gazdag humusz réteget képződik. Gyökereivel több nitrogén megkötő gomba él együtt, amelyek segítik a fiatal facsemeték növekedését.

Saint-Exupéry francia pilóta-költõ szerint: "Ültetsz egy cédrust a hegyre, és lesz egy erdõd, amely méltóságteljesen átvonul az évszázadokon."

Barsi Anita

(www.kertpont.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm2006.12.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Atlasz cédrus (Cedrus atlantica)
Atlasz cédrus (Cedrus atlantica)
Libanoni cédrus (Cedrus libani)
Libanoni cédrus (Cedrus libani)
Ciprusi cédrus (Cedrus brevifolia Henry)
Ciprusi cédrus (Cedrus brevifolia Henry)
Himalájai cédrus (Cedrus deodara)
Himalájai cédrus (Cedrus deodara)
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919): Magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919): Magányos cédrus

Legfrissebb magazinok