HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények > Bírják a gyűrődést

t: 6306

Bírják a gyűrődést

Első kislevelű fikuszunk betöltötte a húsz esztendőt. Valamikor, kiskamasz korában a férjem meglocsolta az egyik multicég csodaszerével, amit emberre, állatra – és fikuszra – is jótékony hatásúnak mondtak. A mi kis növényünk nem szerette, azonnal megszabadult az összes levelétől. Azóta viszont csak nő, nő, már a fél nappalit elfoglalja, pedig nem sokat kényeztetjük. Ha növényeket vásárolnak, gondoljanak rá, hogy tér kell nekik és fény, amit ha tetszik ha nem, „megszereznek” maguknak. Összeállításunkban olyan szobanövényeket mutatunk be, amelyek a központi fűtéses, gyakran nem túl világos lakásokban is jól érzik magukat.

Orchidea, az elegáns

A Dendrobium fajnak több száz variációja létezik, fehér, rózsaszínű és lila virágokkal. Túlöntözni nem szabad, legjobban világos, szellős helyen érzi magát. A virágzás után vigye hűvös helyre, és legalább nyolc hétig ne tápoldatozza, alig-alig öntözze. Ha a növény bimbókat hoz, ismét vigye melegebb helyre. Több cserép egymás mellett mutat jól.

Rózsás begónia

A Begonia Rex sokféle variációja ismert, rózsaszínű, bordó, világoszöld gyönyörű rajzolatú levelei bokrosan nőnek. Minden begóniát kétszer hetente öntözzön, a földje legyen nedves, de ne álljon alatta a víz. Világos helyre, de ne tűző napra helyezze. Mutatós, ha a kaspó színe összhangban van a levelek színével.

Sárkányok fája

A Dracaena Sanderana, a sárkányfa levelei csíkosak, rózsaszínes-lilás színeződéssel. Természetes élőhelyén óriási fává nő, alakásban ez a veszély nem fenyeget. Ellenálló növény, levegős talajt szeret, kevés vizet igényel, világos vagy napos helyen érzi jól magát. Elegáns szárat növeszt, ha a csúcsát eltávolítjuk.

Nem madárfészek, páfrány

Az Asplenium Nidus, a madárfészekpáfrány az egyetlen páfrányféle, amelyik nem adja meg magát a központi fűtéses lakásokban. Meleg, árnyékos helyen érzi jól magát, a levelei ne érjenek hozzá semmihez. Páraigényes, a cserép alá helyezzünk kavicsokkal töltött tálcát. Langyos vízzel rendszeresen permetezzük.

Dicksonia, az óriás

E szubtrópusi pálmát 14 fok körüli hőmérsékleten, világos helyen, de nem tűző napon, a fűtőtesttől távol helyezze el, nagy méretű konténerekben. Kiadósan öntözze, kétszer egy héten. Nagy helyiségben nagyon mutatós.

Szexepiles flamingóvirág

Február és július közt hozza a virágait, amelyek hetekig díszítenek. Meleg, inkább árnyékos helyet kedvel. Rendszeresen öntözze, szobahőmérsékletű forralt vízzel, kéthetente tápoldattal is öntözze meg.

Nem papucs, orchidea

A papucsorchidea úgy fest, mint egy primadonna, holott nagyon is igénytelen. Hónapokig virágzik, ha nem túl gyakran öntözik. Szobahőmérsékleten, megfelelő páratartalom mellett jól fejlődik. A cserepe alá helyezzen kaviccsal megtöltött tálcát. A télire az ablakba állított futómuskátlival is jól mutat.

Gloriosa, a futkározó

Erősen mászik, minden levele végén kacsokkal kapaszkodik. Meleg, de árnyékos helyre állítsa, tűző naptól óvja. Mérgező növény, ahol kisgyerek vagy macska van, nem ajánlatos tartani.
J.B.

(forrás: www.gyongy.hu)

2006.03.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Begonia Rex
Begonia Rex
Dracaena Sanderana
Dracaena Sanderana
Asplenium Nidus
Asplenium Nidus
Dicksonia
Dicksonia
Flamingóvirág
Flamingóvirág
Orchidea
Orchidea
Gloriosa
Gloriosa

Legfrissebb magazinok