HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények > Szobanövények levélhullása

t: 6549

Szobanövények levélhullása

Öregedés

Az öregedéssel együtt jár, különösen a nagylevelű szobafikusz vagy gumifa, illetve a könnyező pálmának is nevezett filodendron esetében, egy-egy új levél fejlődésekor, hogy a legalsó, régi levél elsárgul, majd le is szárad, és lehullik. Az örökzöld levelek is elöregedhetnek, ami természetes folyamata, ezért a legkedvezőbb körülmények között tartott, jól gondozott növény is elveszthet, lehullathat a leveleiből.

Tápanyaghiány

Ugyanez bekövetkezhet azonban általános tápanyaghiány miatt is. Nem természetes a folyamat, ha az ilyenkor a tartójából kiemelt növény gyökérzete a földjét vagy bármilyen ültető anyagát keresztül-kasul, sűrűn, teljesen átszőtte, hogy az szinte ki sem látszik a gyökerek szövedékéből. Ilyenkor kedvezően hat az új, tápdús földbe, földkeverékbe ültetés. Az átültetésre legalkalmasabb tavaszi, nyár eleji időszakra várva, esetleg egyéb okból halogatott átültetés idejéig, az öntözéssel egybekötött tápoldatozás, esetleg trágyázás segíthet. Az egyúttal jó zöldítő hatású levéltrágyázás, erre alkalmas lombtrágya szerrel lehet a leghatékonyabb. A tápoldatozás és lombtrágyázás társítása pedig még biztosabban jó eredménnyel jár.

Száraz levegő

A nagyfokú légszárazság ugyancsak előidézhet kisebb-nagyobb mértékű levélhullást. Ilyenkor ugyanis még a jó állapotú gyökérzet vízfelvétele is képtelen kellően ellensúlyozni a leveleknek a nagy szárazság miatt felfokozott párologtatását, vízvesztését. Hatásos beavatkozás ilyenkor légpárásító elhelyezése a száraz levegőtől szenvedő növények közé. A növényfürösztés, még inkább a vízpermetezés, vagy legalább a levelek rendszeres áttörlése puha, nedves szivaccsal, illetve rongydarabbal sajnos csap tompíthatja a káros mértékű légszárazság levélhullásban megmutatkozott következményeit.

Sóérzékenység

A mészérzékenység, a lúgos talajra és a kemény öntözővízre különösen érzékeny növények esetében, amilyen többek között a cserepes kis flamingóvirág, az azálea, a mikulásvirág, szintén gyakran kiválthatja a leveleknek, a fakulásukat követő, idő előtti lehullását. Mindez általában megelőzhető, ha legalább a kifejezetten ezt igénylő növények földje, illetve ültető anyaga savanyú kémhatású, mint amilyen a Florasca A típusföld is. Tápsóként szintén az A jelzésű vagy savanyú kémhatású műtrágyák, mint a nitrogén tartalmúak közül a kénsavas ammóniák részesüljön előnyben. Az öntözővíz ilyenkor lehetőleg lágy legyen, vagy legalább literenként egy-két cseppnyi citromlével vagy maréknyi rostos tőzeg egy napi öntözővízbe áztatásával lágyított legyen.

Halyváltoztatás

A helyváltoztatás, különösen az erre érzékeny növényeknél szintén okozhat levélhullást. Kiváltképpen a már hosszabb ideje egy helyen tartott növények áthelyezése vagy akár elmozdítása is, tehát csupán a helyzetük megváltoztatása, előidézhet súlyos levélvesztést. Különösen katasztrofális a hatás, ha az új hely hő és fényviszonyai lényegesen eltérnek az előzőtől. Ezért még az is meggondolandó, hogy a leveleiket már feltűnően egy irányban a fény felé fordító növények formásabb küllemük érdekében megfordításra kerüljenek.

Megfázás

Megfázás miatt is történhet kisebb-nagyobb számú levélvesztés. Bár ez helytelen a szellőztetés eredménye is lehet, mégsem a szellőztetésről kell lemondani, hanem az erre érzékeny növényeket a szellőztetés idejére védett helyre kell vinni. Ha egyéb okok miatt ez sem tanácsos, akkor a szomszédos helységen átszellőztetve kell megakadályozni, hogy a hideg levegő árthasson.

Hőmérséklet változás

Mint már szóba került, a hőmérsékletváltozás, különösen, ha ez gyors lehűlés, szintén kiválthatja a levelek sárgulását, hullását. Ez annál nagyobb arányokat ölthet, minél nagyobb fokú, gyorsabb a hőmérsékletváltozás, és minél hosszabb ideig fennáll a kedvezőtlen hőmérséklet. Ezért nem szabad a melegből hirtelen, szoktatás, azaz edzés nélkül hűvös, hideg helyre vinni, kirakni a növényeket, az egyenletes melegben nevelt növényeket, akár csak átmenetileg lehűlésnek kitenni. Különösen óvni kell a melegigényes növényeket.

Huzat

A huzat is az egyik leggyakoribb levélsárgulást, levélpusztulást majd hullást kiváltó ok. A huzat sokszor alattomos ellenség, gyakran még csak fel sem tűnik, hogy a növény huzatba kerül. Csupán a következmény szembeötlő. A növények helyének megválasztásakor tehát fontos, hogy ne kerüljenek huzatba. Számolni kell azzal is, hogy az ablakok, ajtók vonalában, minden egyes nyitáskor, óhatatlanul huzat támad.

Az ellenállóképesség csökkenése

Sajnos a sárguló, levelét hullató növénynek a szépségével együtt az ellenálló képessége is csökken. Emiatt könnyen megtámadhatják őket állati kártevők, kórokozók. Ezek azonban csak másodlagosan telepednek meg, és korántsem biztos, hogy a levélsárgulásért, levélpusztulásért ők okolhatók.
dr. Komiszár Lajos

(forrás: www.kertpont.hu)

2006.03.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Öregedés
Öregedés
Tápanyaghiány
Tápanyaghiány
Száraz levegő
Száraz levegő
Sóérzékenység
Sóérzékenység
Halyváltoztatás
Halyváltoztatás
Megfázás
Megfázás
Hőmérséklet változás
Hőmérséklet változás
Huzat
Huzat

Legfrissebb magazinok