HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Aktuális teendők > Pünkösdre rózsa lesz

t: 6589

Pünkösdre rózsa lesz

Sok a munka a koraőszi kertben. Ha a február végi, márciusi napsugarakkal együtt az első tarka virágoknak is szeretne örülni, ideje, hogy körülnézzen a virágágyásokban.

Színpompás hagymások

Akkor szép az összhatás, ha sok hagymát csoportokba ültetünk, és néhány színt megismétlünk. Ehhez meglehetősen sűrűn kell ültetnünk, olyan távolságba, mint amilyen mélyen a hagyma van. Természetes lesz a hatás, ha feldobunk néhány hagymát, és ahová esik, oda ültetjük el. A kisebb fajokat, mint a hóvirág, téltemető, sáfrányok, csillagvirág szabálytalan csoportokba, vagy akár az évelőágyba is telepíthetjük.

Tipp:
A kertben vannak olyan helyek, ahol a hó először olvad el. Jegyezzük meg ezeket a védett részeket, s ide telepítsünk kora tavaszi virágokat. Így már egészen korán, februárban is kinyílhatnak.

Ültetés előtt a talajt fel kell lazítani. Amilyen mélyre kerül a hagyma, ugyanolyan mélyen alatta is föl kell ásni a földet. A kötött talajt homokkal keverjük, mert csak így számíthatunk virágzásra. Azért is fontos, mert így elkerülhetjük a víz pangását a gyökérzónában, amire a hagymások nagyon érzékenyek. Gondoskodnunk kell a talaj tápanyag utánpótlásáról is: lassan ható trágyával, amit a felső rétegekbe juttatunk.

Az ültetéshez használhatunk speciális, a szaküzletekben kapható eszközt. Sajnos az egerek és pockok is kedvelik féltett virághagymáinkat, ezért a beültetett helyeket érdemes sűrű szövésű dróthálóval körülvenni. Tulipánt és jácintot beültetett termesztő edényben is nevelhetünk, – ezekben alul rés van, amin a gyökerek és a víz áthatolhat – így egyszerűbb a növények további kezelése. Virágzás után az edényt a talajból kiemeljük, és a kert egy másik helyén a talajba süllyesztve a növény utóérése befejeződhet. Ha a virágok a helyükön maradnak, a virágfejeket elvirágzás után le kell vágni, de a levél és a virág kocsány maradjon ép. Ha a levelek is elsárgultak, a hagymákat óvatosan ássuk ki, meleg, árnyékos helyen tároljuk, hogy jól megszáradjanak és ne hajtsanak ki idő előtt. Két hét után a megtisztított hagymákról szedjük le a sarjhagymákat, és osztályozzuk nagyság szerint. A sarjhagymákat szaporítóágyban neveljük egy évig vagy tovább.

Díszhagyma (Allium)
Novemberig ültethető, a hagyma nagyságától függően 8-15 cm mélyre. Általában a napot és a homokos-humuszos talajt kedveli. Gyenge árnyékot igényel.

Sáfrány (Crocus)
Szeptemberben ültetjük, sűrű csoportokban, napos-félárnyékos helyre, 8-10 cm mélyre. Erősen terjed, virágzása egyre gazdagabb lesz. Fás szárú növények alatt jól mutat.

Hóvirág (Galanthus nivalis)
Félárnyékba, 8-10 cm mélyre helyezzük, elviseli a lehullott lombot, és párát. A nagy hóvirág (G. elwesii) kedveli a napot, nyáron a meleget és a szárazságot.

Jácint (Hyacinthus)
Meleg, vízáteresztő talajt és napos helyet kíván. Szeptember-októberben ültethetjük, a vadfajokat 8-10 cm, a keleti fajtákat 10-15 cm mélyre. Igényes.

Tulipán (Tulipa –fajok)
Legszebben az ellenkező színű kétéves virágok közt mutat. Először 20-25 cm tőtávolságra az árvácskát, százszorszépet, nefelejcset és primulát ültetjük ki, majd közéjük a tulipánt. Ha a szokásosnál mélyebben, legalább 20-25 cm-re ültetjük, a tulipán 3-8 évig is a helyén maradhat. Szereti a napos, szabad, de szélvédett helyet, a kövér, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt.

Nárcisz (Narcissus)
Gyenge árnyékban, cserjék szélein vagy víz mellett fejlődik a legszebben, nem túl száraz, homokos vályogtalajt igényel. A magas fajokat 20 cm, a törpe változatokat 10-15 cm mélyre ültetjük.

Így telepítjük a hagymákat

Tipp:
A teraszon is gyönyörködhet a kora tavaszi virágokban. Októberben helyezzen földdel megtöltött tartóedényekbe virághagymákat, egymástól 10 cm távolságra. Az edényeket télre állítsa védett (de nem meleg) helyre. Mihelyt tavasszal a tartóedényben megkezdődik a virágzás, vigye azokat a tervezett helyre, állítsa díszcserépbe vagy fűzfakosárba.

Hálás pünkösdirózsák

Ha még nincs pünködirózsánk, kérjük szaporítóanyagot a szomszédasszonytól, vagy vásároljunk virágtöveket. Ha vannak bokraink, azokat a növényeket, amelyek nem virágoztak, szeptember első felében ássuk ki, vágjuk vissza, és a gyökértömeget ásóval daraboljuk szét. Minden résznövényen két hajtórügy és néhány gyökér maradjon.
Kissé agyagos, mélyen lazított, kövér talajban és napos helyen fejlődik jól. Az ültetés helyét legalább 50 cm mélyen lazítsuk föl, a homoktalajba agyagot, a kötött talajba homokot kell keverni, a teljes mélységig. Meghálálja, ha a felső réteget komposztfölddel vagy érett istállótrágyával javítjuk.

Új ültetéshez válasszuk a kínai pünkösdirózsa piros, rózsaszín és fehér teltvirágú hibridjét. Ezek a nemes peóniák 70-90 cm magasra és ugyanilyen szélesre is megnőnek, ezért legalább 1 méter távolságra ültessük a töveket egymástól. Megfelelő ápolással a pünkösdirózsa akár húsz évig is szépen virágzik ugyanazon a helyen.

Pompás Rododendronok

Az egyik legpompásabban virágzó örökzöld cserje jól növekszik minden nagyon savanyú kémhatású, humuszos, nedves kerti talajban. Félárnyékot, esetleg reggeli és délutáni napot igényel, jó helye van nagyobb fák gyenge árnyékában. Nem jó egyenként ültetni, mert a savanyú talajreakciót nehéz megtartani. Szeptember-októberben ültethetjük el a földlabdás növényeket. Talajjavításhoz alkalmas a mészmentes lomb- és trágyaföld, láptalaj, nedves nemestőzeg vagy kultúrkeverék erdei- és lucfenyőkéreg és fehértőzeg felhasználásával. Az ültetés helyét 50 cm mélyen kiássuk, kőzúzalékból 10 cm-es drénréteget készítünk. Ültetés után a földet jól tapossuk meg és öntözzük meg. Tavasszal egyszer kell trágyázni és igény szerint öntözni.

Előkelő liliomok

Korábban a lilomok kolostor- és parasztkertekben voltak otthon, ma már mindenüvé bevonultak. Nem csoda, hiszen számtalan csodaszép új fajta született, az új hibridek ellenállóbbak és éveken át kitartanak a kertben. Augusztus végén, szeptemberben ültessük, minél korábban, annál jobb. A talaj lehetőleg laza szerkezetű és jó vízelvezetésű legyen. Minden hagyma alá 1-2 marék homokot helyezzünk. Ha a mezei pocok látogatásától kell tartanunk, ültessük a hagymákat rácskonténerekbe. Aranyszabály, hogy a hagyma háromszor olyan mélybe kerüljön a földbe, mint amilyen magas. A liliom sok napfényt igényel, árnyékos helyen meggörbülnek, és a napfény felé törekednek. A tövüknél viszont szeretik az árnyékot és a hűvöset, ezért alájuk alacsony évelőket vagy díszfüvet ültessünk. Komposzttal vagy szerves trágyával trágyázzunk, a kihajtástól a virágzásig, június-júliusig műtrágyát is kapjanak a növények. Hogy a hagymák jól beérjenek, a virágzás után tartsuk szárazon a liliomokat.

A liliom cserépben is jól fejlődik. Egy 15-20 cm-es cserépbe három hagymát ültessünk. Kertiföld, tőzeg és homok keveréke megfelel. A cserép aljára 2-3 cm vastag kavics vagy cseréptörmelék gondoskodik a víz elvezetéséről. A cserepet egyharmadáig töltjük földdel, erre helyezzük a hagymákat, majd megtöltjük a peremig földdel. Néhányszor az asztalhoz ütögetjük, majd jól megöntözzük. A gyökeresedéshez a cserepet 4-7 fokos hűvös helyre tesszük, a hajtások megjelenésekor világoshelyet igényel. A föld legyen mindig nedves, a magas páratartalom is kívánatos.

Tipp:
Liliomhagymák vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a hagymák húsos pikkelyei feszesek legyenek. A barnás, beszáradt hagymák a rossz minőség jelei.

Ne a pockokat etessük!

1. A liliomok laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talajt igényelnek. Ahol ez hiányzik, minden hagyma alá helyezzünk kavicsot vagy homokot
2. A mezei pocok él-hal a liliomhagymáért. Ha nem akarunk a kedvébe járni, zárjuk a hagymákat rácskonténerbe
3. A hagyma háromszor olyan mélybe kerüljön a földbe, mint amilyen magas. Egy 5 cm magas hagymát 15 cm földréteg fedjen.
(forrás: www.gyongy.hu)

2005.09.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok