HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Érdekességek > Füstmentesen, plusz kilók nélkül

t: 1101

Füstmentesen, plusz kilók nélkül

A mániákus füstölgők egyik kedvelt érve a dohányzás mellett, hogy így legalább a plusz kilók távol maradnak tőlük. Nos, senkinek sem kell a továbbiakban ilyen módon áldoznia a normál testsúly megőrzésének oltárán, szakértők állítják ugyanis, a leszokással járó elhízás elkerülhető.

Az American Heart Association szervezet éves űlésén került bemutatásra az a 20 éven át zajló kutatás, melyben 1986-tól kezdődően 5000, 18 és 30 év közti résztvevőt vizsgáltak orvosok. A rendszeres ellenőrzések alkalmával feljegyezték a résztvevők testtömeg index (BMI) mutatóit, illetve dohányzási szokásaikról is kérdezték őket.

Ezután a résztvevőket 4 csoportba sorolták. Az állandó, kezdő, leszokott és soha nem dohányzó csoportok közt szabad átjárás volt biztosított a páciensek számára, annak megfelelően, hogy éppen felhagytak-e szenvedélyükkel, vagy visszaestek, s újból dohányoznak.

A vizsgálat alatt különösen gyakori volt a csoportok összetételének váltakozása. Sokan próbálkoztak leszokással, majd kezdték újra a dohányzást.

Megfigyelték azonban, hogy amennyiben egy résztvevő felhagyott káros szenvedélyével, s tartósan a nem dohányzók táborát erősítette, BMI értékében változás következett be. Azonban, rövid idő elteltével a gyarapodás mértéke nem mutatott számottevő különbséget attól függetlenül, hogy az illető végleg felhagyott-e a dohányzással, vagy sem.

A leszokást követően tehát rövid időre valóban bekövetkezett bizonyos mértékű súlygyarapodás, azonban ez az állapot semmiképpen sem marad fenn hosszútávon.

A vizsgálat eredményei erőt adhatnak tehát azok számára, akiket eddig az elhízás gondolata tartott távol a füstmentes élet választásától. Ez különösen nők körében gyakori érv, akik számára azonban most bebizonyosodhatott, hogy csupán rövid ideig kell számolniuk némi plusz súllyal, s azután egészségesen, boldogan, súlyfelesleg nélkül élhetnek.

Szintén nem kétséges, hogy a testmozgással, illetve egészséges táplálkozással könnyedén ledolgozható plusz kilók kevesebb veszélyt jelentenek egészségünkre, mint például a dohányzás szövődményeiként jelentkező súlyos szív,- és érrendszeri betegségek.

(ma.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség2006.11.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok