HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Szépségápolás > Ha a lábad beszélni tudna!

t: 3743

Ha a lábad beszélni tudna!

Lábápolás már egészen kicsi kortól 1/3. oldal >>

A láb genetikai adottságain alig lehet változtatni, de azt a keveset ki kell használni! A fejletlen izomzat javítható sporttal, a felesleges zsírpárnák plasztikai úton, a seprűvénák, visszértágulatok bőrgyógyászati és érsebészeti kezelésekkel eltüntethetők, a vádli akár implantátummal hangsúlyozható. A szép, elegáns járásra már a gyermeket is tanítani kell; a lábfejek lehetőleg kifelé irányuljanak, ne kezdjen "mackósan" cammogni. Az ülés közbeni elegáns lábtartásról se feledkezzünk meg, ez a szép járással együtt - a láb külső adottságaitól eltekintve - már fél siker. A túl erős izomzat sem mindig előnyös, vaskossá, közönségessé teheti a megjelenést, és optikailag rövidíti a lábat.

Életmódunk és a láb állapota

Egész testünk súlya a lábfej talpi részére, néhány kicsi területre nehezedik. A hízás, a tehercipelés jelentősen fokozza a lábfej megpróbáltatásait, és ízületi, lábboltozati rendellenességhez vezet. Megjelenik a lúdtalp, a harántsüllyedés, a bütyök, a kalapácsujj és a bőrkeményedés. Mindezeket jobb megelőzni, mint kezelni.
A nem megfelelő terhelés és a hasi elhízás miatt a láb vérkeringése is károsodik, már az első seprűvénák feltűnése utal a kezdődő vénás betegségre. A nyirokáramlási zavar miatt pangó nyirokfolyadék fehérjetartalma lerakódik a bőr alatt, szervül, és alakilag is eltorzítja a lábszár és a boka formáját, állandó, pogácsás jellegű püffedtséget okozva. A láb kozmetikájához tehát szervesen hozzátartozik a megfelelő cipőviselés, szükség esetén a gyógybetétek hordása, a vénabarát életmód kialakítása, és álló-, illetve ülőmunka esetén a kompressziós térdharisnya viselése, valamint a vénafal-erősítő gyógynövények rendszeres szedése (főleg családi visszér-tágulatosság esetén).

Pasik és lábgondok

A férfiak fokozott lábizzadásának és az erős szagképződésnek az az oka, hogy ők jobban verejtékeznek, és szívesen viselnek zárt cipőket. Az izzadság a bőrfelületen marad, a hámot felpuhítja. A sötét, meleg, párás hely kedvez a baktériumok elszaporodásának, a bomló verejték és szaruréteg pedig a kellemetlen lábszagot eredményezi. Csak a lábfejmosás nem elég, csökkenteni kell a verejtékmirigyek működését, vissza kell szorítani a mikroflórát, szagtalanítani kell az élő bőrt, és a cipőt is megfelelően kell karbantartani.

Fokozott lábizzadás esetén gyakoribb lábmosással, enyhe dörzsöléssel vékonyítsuk a szaruréteget, időnként használjunk fertőtlenítőoldatos (neomagnolos) áztatást, izzadásgátló, szagtalanító lábsprayt, ecsetelőszereket és hintőporokat. Naponta többször váltsunk pamutzoknit, a munkahelyen hordjunk váltócipőt, nyáron viseljünk lyukacsos cipőt! A cipőket időnként fertőtlenítsük formalinos kendővel! Cipőinket 3-4 naponta váltsuk. Ha mindez nem segít, keressünk fel lábfejizzadás-gátló botulintoxinkezelés céljából bőrgyógyászati szakrendelést (a fiatalításhoz használatos szerrel nemcsak a ráncok simíthatók el, de az fokozott izzadásért felelős verejtékmirigyek is kezelhetők, ezzel csökkentve a kellemetlenségeket).

Gucci-szandál és tyúkszem

Nincs kiábrándítóbb, mint amikor egy jól öltözött nőn végignézve tekintetünk a drága cipőből kikandikáló kezeletlen tyúkszemre vagy berepedt sarkakra téved.
A bőrkeményedés, a kérgesedés mindkét nemet érintő gyakori probléma. A megvastagodott szaruréteg nem esztétikus, berepedhet, nyom, fájdalmassá válik. A bőrkeményedés és a tyúkszem mindig statikai problémára utal, ezért komputeres lábfej-terhelési vizsgálat és ortopédiai véleményezés szükséges.
A bőrkeményedések nyirbálása nem megoldás, visszanövésük felgyorsul tőle. A száraz, berepedő hámlás, bőrvörösség gombásodás együttes fennállására is utalhat, tehát a bőrgyógyászt sem hagyhatjuk ki.
A vastag szaruréteg gyakori, apró, kráterszerű kirágásai a talpi oldalon és az erős lábszag baktériumfertőzésre utalhat. Kezelésére az általános lábizzadás elleni fegyverek válnak be.
Férfiak esetében (például focistáknál a rugdosás miatt is) a körmök idővel megvastagodnak, szerkezetük eldurvul, és a gombásodás gyakran a körömlemezeket is megtámadja. Kezelése orvosi feladat, megelőzése a helyes pedikűr dolga lehet. Frissen pedikűrözve soha ne menjünk közös fürdőbe, uszodába, azonnal megfertőződhetünk bőrgombákkal.

A benőtt köröm, a krónikus gennyesedés és vadhúsképződés oka hajlam kérdése is, de gyakran a rossz körömvágás következménye. Kezelni orvos tudja, az enyhébb esetekben műtét nélkül. Ha jelentős a gyulladás, és vadhús is van, kémiai bőrsebészettel kombinált részleges körömlemez-eltávolítás a megoldás (Boér-féle műtét).

A megfelelően ápolt láb védettebb a vírusos, bakteriális és gombás fertőzéssel szemben, nem lesz benőtt köröm, elkerülhetők a tyúkszemek, a bőrkeményedések és a statikai rendellenességek. Érdemes foglakozni vele!
(forrás: Női Lapozó)


2005.04.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok