HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Nyári intimhigiénia - A szabadság nem egyenlő a szabadossággal

t: 14377

Nyári intimhigiénia - A szabadság nem egyenlő a szabadossággal

A könnyelműségnek azonban hosszú távú következményei lehetnek, különösen a nőknél.

Sokan ugyanis a nyári időszakban, vagy a szezon végén azt tapasztalják, hogy megváltozott a hüvelyük váladéktermelése. A bővebb, esetleg színében sárgás, állagában sűrűbb váladéktermelődést gyakran kíséri viszkető, égető érzés is, amely tünetek egyértelműen valamilyen fertőzés, gyulladás meglétére utalnak.

A fertőzés kialakulását nem csak a szennyezett vízben történő fürdés, úszás idézheti elő, hanem a közös - főleg a melegvizes - fürdők használata, a nem megfelelő higiénés szokások, illetve a szexuális partnerek gyakori váltogatása is. Bár az egészséges hüvelyflóra (a hüvelyben lévő laktobacilusok, amelyek a hüvelyi pH-t szabályozzák) képes megvédeni a női szerveket a kórokozóktól, bizonyos esetekben - az ellenállóképességet gyengítő körülmények hatására - megváltozik a hüvely savas vegyhatása, ezáltal pedig szabaddá válik az út a kórokozók előtt. Kevesen tudják, hogy - többek között - a fogamzásgátlók, antibiotikumok, daganatellenes szerek, szteroid tartalmú gyógyszerek, vagy olyan betegségek, mint például a cukor- a daganatos betegség, vérszegénység, illetve a terhesség, valamint a cukorban, édességben, szénhidrátokban gazdag táplálkozás, illetve valamilyen sérülés (a hüvely bemeneténél vagy a nyálkahártya felszínén), a rosszul szellőző, zárt, műszálas ruházat is segíti a bakteriális vaginózis kialakulását.

Mint Domokos Nándor, a BM Központi Korvin Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa mondja, jelentősen csökkenthetjük a hüvelyi felfertőződés kockázatát azzal is, ha a menstruáció ideje alatt nem fürdünk, nem úszunk. A méhnyakban ugyanis - leszámítva a menstruáció időszakát - található nyákdugó a hüvely felől védi a méhet a kórokozók támadásától. A havi vérzés idején nem csak emiatt, hanem azért is védtelenebbé válik a hüvely a baktériumokkal szemben, mert a vér kiváló táptalaj a kórokozók elszaporodásához. Menstruáció idején egyébként is gyengül a hüvely pH-ja, vagyis a hüvely védtelenebbé válik. Ha hosszabb ideig tartózkodunk klóros vízben, - átmenetileg - szintén megváltozhat a hüvely savegyensúlya, ám ez, egészséges körülmények között, minden beavatkozás nélkül helyrebillen.

A tampon használatát egyébként Domokos főorvos - szemben néhány kollégájával - nem ellenzi. A szakorvos szerint: ha már nem olyan erős a vérzés, lehet úszni, fürödni tamponnal, ám azt fürdés befejeztével azonnal el kell távolítani. Aki nem tud lemondani néhány napra sem a strandolásról, fürdésről, és hajlamos a bakteriális vagy gombás fertőzésekre, annak a szakorvos a fertőzés megelőzése érdekében azt tanácsolja, hogy fertőtlenítő vagy hüvelygomba ellenes krémmel bekent tampon felhelyezésével próbálja megelőzni a bajt. (A tampont fürdés után, zuhanyozáskor azonnal el kell távolítani, és nagyon fontos a test - főleg az intim testrészek - szárazra törlése, illetve a nedves fürdőruha kicserélése is). Ez utóbbi olyan egészségvédelmi "aranyszabály", amelyet minden életkorú lánynak, asszonynak érdemes betartania.

A tampon rendszeres használatát a szakorvos(ok) általában ugyan nem ellenzi(k), ám nem árt tudni, hogy azt minden évszakban gyakrabban kell cserélni, mint az intimbetétet, mivel használata gátolja a hüvely természetes öntisztulását.

Nem árt különös figyelmet fordítani a nyári tisztálkodásra. A melegben többször kívánkozunk a kádba, a zuhany alá. Gyakran azonban a nem megfelelő tisztálkodási szerekkel, illetve azok helytelen használatával a nők többet ártanak maguknak, mint gondolnák… A lúgos vegyhatású szappanok, tusfürdők ugyanis felboríthatják a hüvely savháztartásának egyensúlyát, vagyis megnyitják az utat a kórokozók előtt.

A szakorvos azt mondja, az izzadás és a meleg elleni, napi többszöri zuhanyozással nem árthatunk magunknak, ám az intim testtájak tisztántartásához csak a hüvely normális vegyhatását biztosító, elsősorban gyógyszertárakban beszerezhető készítményeket használjuk. Nagyon fontos, hogy olyan speciális, kifejezetten az intim testrészek tisztántartására szolgáló szereket használjunk, amelyek a hüvely savegyensúlyát nem borítják fel, tehát az intim testtájak, s a hüvelybemenet tisztán tartására csak a hüvely pH-értékét nem befolyásoló intim tisztálkodószerek alkalmasak. A túlzásba vitt intimhigiéné, vagy a nem megfelelő termékek használata (parfüm, intimspray, illatos törlőkendő, zuhanygél) is krónikus gyulladásokat idézhet elő. S persze az ellenkező véglet, vagyis a tisztálkodás elmulasztása sem következmények nélkül való… A végbél-tájéki viszketés-érzet általában tisztálkodási hiányosságokra figyelmeztet. A száraz WC-papír nem elég a végbéltájék megtisztítására, ezért - ha megoldható -, a toalett-használat után zuhanyozunk, vagy legalább a végbél környékét tisztítsuk meg tiszta folyóvízzel (nedves WC-papírral).

A nőgyógyász szakorvos szerint, tisztálkodási szempontból kifejezetten ellenjavallott a hüvely rendszeres öblítése. Amennyiben valamilyen kedvezőtlen változást tapasztalunk (a hüvelyváladék nyákossá, bővebbé, sárgás, zöldes színűvé, esetleg kellemetlen szagúvá változik), az önkezelés, a különféle szerekkel való irrigálás helyett, mielőbb forduljunk szakorvoshoz - figyelmeztet Domokos főorvos.

Akkor is fertőzésre gyanakodhatunk, ha a szexuális érintkezést követően viszketést, égő érzést, vizeletürítésnél csípést, fájdalmat érzünk, illetve ha megváltozik a hüvelyi váladék színe, szaga. A felsorolt tünetekkel haladéktanul orvoshoz (nőgyógyász, urológus, nemibeteg-gondozó) kell fordulni. A szégyenérzet ne tartson vissza bennünket, hiszen nem biztos, hogy mi követtük el a hibát, s nem kell feltétlenül rögtön a partnerünket sem felelősségre vonni, hiszen a nemi élet során számtalan kórokozó - gomba, baktérium, parazita - juthat a nemi szervekbe, amelyek, megfelelő életfeltételek megléte esetén (például a szervezet védekező készségének gyengülése miatt) megtelepedhetnek azokban.

A szexuális úton terjedő fertőzések kivédésének egyik és jelenleg legjobb módszere az óvszer használata. .Nemi érintkezés során - ha szükséges - használjunk síkosító zselét, ezzel elkerülhetjük a hámsérüléseket, s a fertőzés következményeként fellépő, súlyosabb egészségügyi problémákat. (forrás: www.nepszava.hu

2005.08.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok