HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Nyári partnerkapcsolati veszélyek: szifilisz, tripper, HIV

t: 2254

Nyári partnerkapcsolati veszélyek: szifilisz, tripper, HIV

Itt a nyár, a szexuális szabadosság és a nemi úton terjedő betegségek szezonja. Nem véletlenül tartja riasztónak az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének szakfelügyelő főorvosa, Prof. Dr. Kárpáti Sarolta, a Bőr-, Nemikórtani- és Bőronkológiai Klinika igazgatója, hogy néhány év alatt megsokszorozódott a vérbajos betegek száma. A szifilisz az egyik legsúlyosabb, baktérium okozta nemi betegség.

A fertőzés tünetmentesen akár évekig is fennállhat, kezeletlenül pedig évtizedekkel később szív- és agykárosodást, akár halált is okozhat. Szerencsére ma már gyógyítható, egyebek között éppen a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő STD Centrumban, azaz a szexuális úton terjedő betegségek gyógyító központjában. A felújított részleg alig egy hónapja nyílt meg, területén lehetőség van szűrésekre, köztük anonim HIV, valamint hepatitis és szifilisz szűrésre is..

Az STD Centrum vezetője, dr. Várkonyi Viktória főorvos konkrét számokkal erősíti meg, hogy rohamosan növekszik a szifiliszes megbetegedések száma. Tavaly a friss vérbajos megbetegedések száma az 1989-ben regisztrált esetekhez képest ötszörösére emelkedett. Mindez a főorvos asszony szavai szerint a felelőtlen partnerkapcsolatok és a kellő felvilágosítás hiányának a következménye. Tavaly az előző évhez képest 30 százalékkal nőtt a kiszűrt szifiliszesek száma, és ez csak egyike a nemi úton terjedő betegségnek.

Fontos tudni, hogy a szifilisz nemcsak a hagyományos, hanem az orális és anális szex útján is terjed, hasonlóan a másik leggyakoribb nemi bajhoz, a tripperhez. Ez utóbbi a nőknél ráadásul nagyon gyakran tünetszegény, hagyományos nőgyógyászati szűréssel nem mindig ismerhető fel, ezért a beteg nem szerez tudomást arról, hogy fertőzőképessé vált. Ezekhez a betegségekhez hasonlóan terjed a HIV, valamint a Hepatitis-B, továbbá a később meddőséget okozó fertőzések is, amelyekkel akár egyetlen együttlét során egyszerre meg lehet betegedni.

Egy-egy megbetegedett személy felelőtlen kapcsolataival sokakat tud megfertőzni. Az STD Centrum és a területi bőr- és nemibeteg-gondozók feladata a nemi betegek - és felkutatott partnereik - komplett kezelése, gondozása. Hiszen akinek szifilisszel, tripperrel, HIV-vel fertőzött személlyel volt kapcsolata, az maga is napokon belül fertőzőképessé és beteggé válhat.

Dr. Pálfi Zsuzsanna, a Centrum vezetőjének helyettese, aki naponta találkozik a fenti betegségekkel, nem győzi hangsúlyozni, hogy a betegségek megelőzésének legbiztonságosabb módja a felelős partnerkapcsolat, és az óvszeres védekezés. Nem érdemes egzotikumokat keresni, hiszen a távolról jött partner is sokféle betegség hordozója lehet.

(ma.hu)

2006.07.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok