HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Uraim, álljanak fel!

t: 13897

Uraim, álljanak fel!

Mindenki arról álmodik, hogy még a falak is beleremegjenek a gyönyörbe. A szürke valóság azonban az, hogy néha a test nem engedelmeskedik a vágynak. Szerencsére ma már számtalan megoldás kínálkozik a szexuális élet rendezésére. Még az impotencia is viszonylag könnyen orvosolható. De először tisztázzuk, a merevedési probléma nem feltétlenül azt jelenti, hogy a férfi nem tud teljesíteni az ágyban. Az is annak számít, ha valaki az általa eltervezett szexuális aktust nem tudja úgy megvalósítani, hogy elégedett legyen vele. Probléma lehet a merevség kialakulási ideje, a merevség megtartása, annak foka, vagy a szex bármelyik fázisában jelentkező gond.

Mérhető a keménység

A potencia megítélése rendkívül szubjektív – magyarázza Dr. Bódy Gábor urológus. Ugyanazzal a teljesítménnyel az egyik ember kérkedik, a másik viszont el van keseredve. Az urológiai, andrológiai rendeléseken speciálisan összeállított kérdőív segítségével próbáljuk megállapítani, van-e egyáltalán merevedési zavara a páciensnek, illetve ha van, milyen fokú. Persze a szubjektivitás miatt lehetetlen objektív mérőszámmal megadni az eredményt. Létezik egy speciális „merevség-mérő” készülék is, melyet Papp professzor klinikai munkacsoportja használ. Habár a gép képes lemérni a merevedés fokát, ez az eredmény is csak tájékoztató jellegű, pont az előzőekben elmondottak miatt.

A merevedési zavarok több okra vezethetők vissza. Élettani következmény az aggkori. Idős korban az érrendszer képtelen fenntartani a pénisz megfelelő keménységét. A biológiai anyag „elfárad”, a szövetek nem bírják a terhelést. A képesség ugyanakkor a hormonok mennyiségétől is függ. A fiatal férfi naponta többször is kívánja és bírja a szexet, az idősebb viszont már ritkábban vagy egyáltalán nem. És akkor még nem beszéltünk a nagy egyéni különbségekről. Ahogy az egyik ember akár 70 évesen is lefutja a maratoni távot, a másik 50 évesen a buszmegállóig sem jut el futva.

Papa, mi lesz már?

Előfordul, hogy az elfáradt partnerkapcsolat „okozza” a gondot. Veszélyes, amikor egy idősebb férfi nagyon fiatal társat választ magának. Bizonyos kor fölött a férfiak ugyanúgy öregednek, mint a nők. Ha a kapcsolat kezdetén volt nyolc-tíz év korkülönbség, a férfi még átmenetileg fel tudja szívni magát, de a tempót nem bírja a végtelenségig. Amikor mégis próbál lépést tartani, vagy az infarktusig „amortizálja” magát, vagy egyszer csak észreveszi, hogy már a kispadon ül, és beállt a csere.

Gyakran azok is felkeresik az urológiát, akik számára ebben a bizonytalan társadalomban a szex jelent mindent. Ezzel mérik magukat, és a legkisebb teljesítménybeli megingást is tragédiaként élik meg. Aki képtelen sikert elérni a munkában, vagy az élet más területén, gyakran a szexszel kompenzál, és úton útfélen büszkélkedik a teljesítményével. Pedig pont a szex nem biztos stabilizáló tényező. Minősége függhet az évszakoktól, a napszaktól, a személy aktuális fizikai és lelki állapotától.

Két gyakori „népbetegség” fiatal korban is negatívan hat a szexuális teljesítményre: a diabétesz és a hipertónia. Mindkettő károsítja az érrendszert, ráadásul a vérnyomáscsökkentő szerek egy része kifejezetten negatív hatással van a pénisz vérellátására. Persze egyénenként változik, kinél milyen mértékben. Nem minden szervezet reagál ugyanis egyformán a gyógyszerekre. Éppen ezért a betegeknek érdemes kardiológussal megbeszélni a terápiát.

A lélek nem visz rá

A férfiak néha akkor is urológushoz fordulnak, ha a potenciazavarok hátterében szimpla lelki tényezők állnak. Például ha valakinek leszólták a méretét, vagy esetleg csak kimerült volt az aktus idején, és gyengébb teljesítményét partnere azonnal szóvá tette. A férfiak hajlamosak „nagyobb feneket keríteni” a szexusnak, mint a hölgyek, és egyetlen negatív esetet óriásira felnagyítani.

Magyarországon még nincs olyan fejlett egészségügyi struktúra, mint a nyugati országokban, ahol a lelki eredetű potenciazavarral küzdőt azonnal a pszichológushoz lehet küldeni. Itthon csak akkor irányítjuk szakpszichológushoz a beteget, ha valóban komoly pszichológiai, pszichiátriai okot gyanítunk a háttérben. Első körben relaxálást szoktunk javasolni a páciensnek. Ha ellazult, ha feladatként tekint a szexre, valószínűleg megoldódnak a problémái.

Pornósok is szedik

Ha ez nem segít, vagy ha valaki rögtön tablettát kér, és kizáró szakmai ok nem áll fenn, fel lehet írni. Szerintem liberálisan kell hozzáállni a problémához. Gyakran elég, ha valakinek csak úgy ott van a zsebében a színes pirula, máris magabiztosabbnak érzi magát. A gyógyszer nyugalmat, biztonságot jelent az illető számára, mert tudja, ha mégis gond adódik, csak bekapja, és nem marad szégyenben.

Mindenkinek jár ez a biztonság. Alkalmazható, kivéve, ha valamilyen orvosi ellenjavallata van a tabletta szedésének. A pontencianövelők nem veszélyes készítmények – értágító hatásuk van. A színes tabletták hatása közt nagy különbség nincs, csak a hatóanyagban és az ürülési idő hosszában térnek el egymástól. Leggyorsabban a kék ürül, majd a narancs. Legtovább a citromsárga marad a szervezetben.

Ha valakinek valamilyen szív- érrendszeri betegsége van, kardiológus szakorvos hivatott eldönteni, adható-e a potencianövelő tabletta. Egészséges ember esetében nem káros. Orvosi praxisomban a fiatal pornószínészek iratták fel először nagy számban a színes tablettákat, hogy üzemképesek legyenek, és semmi bajuk nem lett tőle. Legfeljebb néha csökkent a vérnyomásuk.

Megjegyzem, a férfiak teljesítőképességére nincs jó hatással, hogy manapság korlátlanul ömlik a szex és pornó a televízióból. A nézők önkéntelenül összevetik magukat a filmben látott szereplőkkel, s hajlamosak azt hinni, addig kell fűrészelni, míg az egész gerendát fel nem hasogatják. Káros és egészségtelen a szex ilyetén ábrázolása. Ha csak a testiséget hangsúlyozzák, elvesznek a finom részletek. Már nem lesz izgató, ha megfogom a párom kezét, és a fiatalok azt hihetik, a szerelem egyenlő a közösüléssel.

Variációk élvezetre

- Injekció: Korábban használták, de komoly mellékhatásai vannak. Arról nem beszélve, mennyire fájdalmas.
- Vákum-pumpa: Amerikai találmány, melyet eredetileg a gerincsérült vietnámi veteránok potencia-problémájának megoldására találtak fel. A nyugalmi állapotban lévő péniszre egy hengert helyeznek, melyből kiszivattyúzzák a levegőt. A pénisz így megduzzad, vákummal elért merevségét gumi mandzsettával rögzítik.
- Péniszerősítő: Speciális eszköz, mely a péniszire húzható. Az érzékeny területeken szabadon hagyja a hímtagot, így biztosítva az érzékelést.
- Péniszprotézis: A beültetett implantátum lehet félmerev, vagy olyan, amelyet hidraulikai rendszer működtet. Ára 300 ezer forint körül mozog, és ebben még nincs benne a sebész munkadíja (a hálapénzről nem is beszélve).

Természetesen

Sosem szabad elfeledkezni a természetes serkentőszerekről. Érdemes először ezeket kipróbálni. A patikákban, gyógynövényboltokban vény nélkül lehet beszerezni különböző kenőcsöket, tablettákat. A gyógyszerész a bizonytalanoknak tanácsot tud adni. Még természetesebb megoldás, ha olyan ételeket iktat valaki az étrendjébe, melyekről ősidők óta tudjuk, szerelmi serkentő hatásuk van. Főleg a rézben, cinkben gazdag élelmiszerek tartoznak ebbe a körbe.

Vágyserkentő csodaszerek

- Datolya: Főleg keleten tulajdonítanak neki varázserőt. Iránban azoknak javasolják, akik kezdik elveszíteni érdeklődésüket a szex iránt.

- Csokoládé: Világszerte ismert afrodiziákum. Négyszáz különféle vegyi anyagot tartalmaz, köztük koffeint és feniletilamint. Utóbbi az agyban fejti ki hatását, egyes tudósok szerint kifejezetten szerelemre gerjeszt. A legenda szerint Montezuma azték uralkodó több csésze kakaót megivott, mielőtt több száz fős háremébe lépett.

- Osztriga: Klasszikus afrodiziákum. A legenda szerint Casanova tucatjával fogyasztotta reggelente a fürdőkádban. Cinkben gazdag, ami azért fontos, mert kutatások szerint az alacsony spermaszám alacsony cinkszinttel párosul.

- Spárga: A legerotikusabb zöldség. A XIX. századi Franciaországban a vőlegénynek több spárgából készített fogást kellett fogyasztania. Így biztosították, hogy ne mondjon csődöt a nászéjszakán.

- Tojás: Minden tojást (tyúkét, strucc, liba, stb.), de még a halak ikráját is termékenység serkentőként tartják számon. Nem véletlenül adnak egyes népek gyakran nagy adag tojásos ételt a férfiaknak.

- Zeller: Kimutatták, hogy illata a hölgyeket a férfi illatára emlékezteti, s ez izgatóan hat.

- Ginseng: Világszerte ismert potencianövelő. Mivel serkenti a vérkeringést, a nemi szervek vérbőségét okozza.

+1: Régóta ismert afordiziákum az alkaloidát tartalmazó nyugat-afrikai Corynanthe yohimbe fa kérgéből készített szer. Fokozza a központi idegrendszer éberségét, a reakciókészséget és tágítja a kismedence ereit.

Egy bogyó, és menni fog

Mikor kell bevenni?

Sárga: Legkésőbb 30 perccel előtte, de akár 12 órával előtte is lehet. Hatása 24 óráig is eltarthat.
Narancssárga: 25-60 perccel előtte
Téglavörös: 20 perccel előtte
Kék: 1 órával előtte

Ellenjavallt

Sárga: nitrát tartalmú gyógyszerek szedése esetén
Narancssárga: nitrát tartalmú gyógyszerek szedése esetén
Téglavörös: instabil angina esetén, illetve nitrát tartalmú gyógyszerek és/vagy vérnyomáscsökkentők szedése esetén
Kék: nitrát tartalmú gyógyszerek szedése esetén

Lehetséges mellékhatások

Sárga: fejfájás, emésztési zavar
Narancssárga: fejfájás, arckipirulás
Téglavörös: hányinger, fejfájás
Kék: fejfájás, kipirulás

1 tabletta 5-6000 Ft-ra jön ki (általában 4 db van egy dobozban)

Megtanulhatja használni szerszámát

Ha az urológus, andrológus kizárja az organikus betegséget, jöhet a szexuálterápia – mondja dr. Rusz Edit szexuálpszichológus. Persze előfordul, hogy az organikus eredetű impotencia mellé is társul pszichés diszfunkció. Ilyenkor is szükség van a pszichológus segítségére a kudarcok végleges felszámolásához.

A pszichés problémák háttérében általában olyan kudarcélmény áll, amit a férfi – kortól függetlenül – képtelen feldolgozni. Idővel önbecsülése olyan mélypontra süllyed, hogy a gödörből nem tud egyedül kimászni. Szeretne jól teljesíteni, de a sorozatos kudarcok hatására kisebbségi érzése támad, és képtelenné válik a sikeres szexuális együttlétre. Szerencsére megfelelő terápiás módszerekkel vissza lehet állítani a kívánt aktivitást és a sikersorozatot. A páciensekkel először megbeszéljük az előzményeket, majd megkeressük, mi áll a probléma hátterében, és mit kell tenni, hogy a dolgok rendeződjenek. A terápia keretében a férfi feladatokat kap, hogy megtanulja pozitív irányba befolyásolni a pénisz működését. Az egyénre (vagy párokra) szabott terápiás módszerek előbb-utóbb sikerhez vezetnek. Ehhez általában 5-10 alkalom szükséges.

A terápia akkor a legideálisabb, ha a partner is eljön, és segít párjának. Persze nem azzal, hogy gyerekként kezeli, és biztosítja, így is szereti. Egy nő ugyanis sosem tudja feloldani a férfi bűntudatát, ha annak szexuális teljesítménye nincs rendben. Eleinte nem kell erőltetni az aktust, hiszen ott sül fel a férfi. Máshová kell helyezni a hangsúlyt – az intimitás nem csak az aktusból áll.

Nők is felkeresnek szexuális problémákkal. Rendszerint nem tudnak „beindulni”: nincs elég nedvesedésük, nincs orgazmusuk. Ilyenkor segít az egyéni terápia, melynek keretében a női szerepet egy kicsit „átfésüljük”. Újra meg kell barátkozni a szexualitással, és megfelelő szintre kell tornázni a libidót.

Nőknek nincs

Még nem született meg a női potencianövelő tabletta, de kutatók dolgoznak a témán. Vállalkozó szelleműek viszont kipróbálták a színes tablettákat, és sokan számoltak be pozitív eredményről. Amíg azonban nincs bizonyítva a hatás, azaz hogy mindenkire egyformán hat a szer, nem lehet gyógyszernek elfogadni. A hölgyeknek egyelőre be kell érniük krémekkel, zselékkel, melyeket patikában szerezhetnek be. Gyakran egy megfelelően kiválasztott síkosító is csodákat tehet.

(nana.hu)

2006.05.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok