HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Mitől fél a férfi a hálószobában?

t: 2434

Mitől fél a férfi a hálószobában?

Egy New York-i kutató negyven antropológushallgatója agyát vizsgálta. Kiderült, hogy a férfiak homloklebenyében bizonyos ingerek hatására aktivizálódnak az idegsejtek. Agyuknak az a területe vált „izgatottá”, amely a dopamin nevű, az érzelmekért felelős hormont termeli. A köznyelv úgy mondja ezt, hogy a pasik egy jó nő látványától beindulnak. Nem biztos azonban, hogy el is jutnak az ágyig. Az ösztönök kiélését ugyanis sokféle szorongás gátolja.

Gondok a méret körül

Hiába hangoztatják a szexológiával foglalkozó szakemberek, hogy az ágybéli teljesítmény és a méretek között semmiféle összefüggés nincsen, tíz serdülő fiú közül kilenc aggódva figyeli bontakozó férfiasságának ágaskodó jeleit. A zuhanyzókban lopva vizsgálják a többieket. Alig találni olyan kamaszt, aki saját méreteivel elégedett.

Hogy végül megbékélnek-e saját testükkel, sok mindenen múlik. A szülők viselkedésén, a gyerekkori papás-mamás játékokon és legfőképpen persze az első intim kapcsolaton. Ha a serdülő, később férfivá érő fiút szexuális fejlődésének bármelyik állomásán sérelem, megaláztatás, sikertelenség éri, annak komoly szorongásos következményei lehetnek.

Gondok a teljesítmény körül

A férfi testét hatszáznegyvenezer idegszál hálózza be. A legapróbb érintésre is hevesen reagál. Amilyen jó ez, éppen olyan rossz is lehet. Hiszen melyik pasi ne szeretné hosszabbá tenni minden percét a szerelemnek, megtízszerezni az együtt töltött időt? És ismételni újra. Ez azonban nem mindig sikerül. S a férfi bizony fél a gondolattól, hogy ágybéli teljesítményével partnere nem lesz elégedett.

Az emiatt érzett a szorongás pedig nem tesz jót a szerelemnek. A nő segítségére is szükség van. Hiszen olyan a férfi teste, mint egy pontosan hangolt mesterzongora. De éppen úgy, mint egy hangszeren, van, aki csak a Boci, boci tarkát képes lejátszani, míg mások Chopin-keringőket csalnak elő belőle.

Vágybéli gondok

Vannak mondatok, melyektől minden pasas, retteg. Melyek ezek? Nem is tetszem neked, mondja a nő, ha kedvese nem áll készenlétben azonnal. Mert nem szeretsz, biztosan van valakid, ismételgeti a féltékeny asszony. Ettől pedig a férfi az esetek többségében dührohamot kap. Ébredező vágya kihűl.

Pedig illene tudni, a férfi teste nem gép. Nincs rajta gomb, amellyel kedvünk szerint ki- s bekapcsolható. Lehet fáradt például. Előfordulhat, hogy gondolatai csordultig telve vannak munkahelyi problémákkal, s ahhoz, hogy ezeket elfelejtse, időre van szüksége, kedvességre, megértésre. Minden ágybéli kudarc idegeiben nehezen eltüntethető nyomot hagy, szorongását fokozza, s akár odáig vezethet, hogy menekülni kezd az intim helyzetektől.

A félénk, nehezen megközelíthető férfiak bizalmatlanságának okát könnyű korábbi elrontott, kudarcokkal terhes kapcsolataiban megtalálni. A rossz emlékeket, a korábbi kudarcok miatti szorongást persze le lehet győzni. Ehhez azonban az kell, hogy a nő bízzon magában, s a pasi nehezen felébreszthető vágya miatt se magát, se a másikat ne okolja. A szerelmet éppen úgy, mint minden mást a világon, tanulni és gyakorolni kell.

(forrás: www.nana.hu)

2006.04.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok