HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Csak egy orgazmus van: az enyém!

t: 2202

Csak egy orgazmus van: az enyém!

"Egyszer egy asszony vallomását olvastam, aki vaginális orgazmusáról mesélt. Hosszú, mély, hihetetlen gyönyört érzett. Én ilyet sosem tapasztaltam. Arra gondoltam, hogy az én orgazmusom biztosan klitorális, és úgy éreztem, valamiből nagyon kimaradtam.”

Hány nő gondolkodhat hasonlóan, mint Márta (34)? Hányan érezhetik magukat kevesebbnek, gyengébbnek, érdektelenebbnek, csak azért, mert orgazmusuk nem vaginális? És mindez kinek a hibája? Hát a jó öreg Sigmundé!

Freud volt az első, aki megkülönböztette a vaginális és a klitorális orgazmust. Szerinte a klitorális orgazmus gyerekes, mechanikus, és azoknál a nőknél jellemző, akik még nem érték el a szexuális érettség megfelelő fokát. A vaginális orgazmus ezzel szemben az érett, kiteljesedett nő kiváltsága. Vagyis megfelelő tapasztalat híján a nőknek be kell érniük az alacsonyabb rendű klitorális gyönyörrel, és csak később, érettebb fejjel (és testtel) juthatnak el a felsőbbrendű vaginális élményhez.

Alain Péril francia szexológus szerint ez a tévhit annyira beépült tudatunkba, hogy gyakran minősítjük mi magunk is alacsonyabb vagy magasabb rendűnek a kétféle orgazmust. Doktor Péril páciensei közül sokan úgy találják, hogy valami komoly problémájuk lehet, mivel nem tapasztalták még a vaginális orgazmust. Az orvos szerint el kell felejtenünk, hogy az egyik értékesebb, hevesebb, ritkább, egyszóval jobb lenne a másiknál. Annál is inkább, mert ez gátol saját szexualitásunk fejlődésében, szabadságunkban, gyönyörünkben.

A gyönyör többféle
Az már igaz – mindannyian jól tudjuk -, hogy a gyönyör más és más. Minden alkalommal másnak érezzük, vagy legalábbis szeretkezésenként változik. Van, amikor heves, szikrázó, van, amikor forró és vibráló, van, hogy hullámként önti el testünket, és van, amikor semmit, vagy legalábbis keveset érzünk belőle. A gyönyör olyan, mint egy vadállat: sosem szelídíthető meg igazán, mindig a maga ura marad egy kicsit.

A szexológus szerint amikor feszültek vagyunk a gyönyör elérésekor, klitorális orgazmusunk van, és ez hozza meg az enyhülést, az ellazulást. A forgatókönyv ebben az esetben: feszültség, robbanás, elengedés, ellazulás. Vaginális orgazmust viszont akkor élünk meg, amikor a csúcspont elérésekor lazák vagyunk, és ebben az ernyedségben ér minket a gyönyör. A forgatókönyv itt: elernyedtség, gyönyör, robbanás, ellazulás.

De a pszichológus azt is hozzáteszi, hogy orvosi szempontból vizsgálva a vaginális orgazmus nem is létezik, mivel a vagina belsejében nincs annyi idegvégződés, aminek izgatásával a pénisz orgazmust okozhatna. A gyönyör nem a testünkben, hanem fantáziánkban születik.

A megfelelő lazaság
De ha a vaginális orgazmus inkább „pszichésebb” és „agyibb”, mint „testi”, honnan jön a gyönyör? A behatolás tudatától, a szexuális kapcsolattól, a helyzettől, amiben szeretkezünk – állítja a pszichológus. Azok a nők, akik vaginális orgazmusukról beszélnek, szinte mindig megemlítik a hangulatot, a fényeket, az illatokat, ami – ha nem is tudatosan, de – hozzásegíti őket a gyönyörhöz.

Ha a teljes gyönyörre vágyunk, a szeretkezés közben legfontosabb, hogy ne azt kérdezgessük magunktól: mit is kellene most éreznünk, hanem arra figyeljünk, mit érzünk. Vannak olyan erogén zónáink, amelyek egész életünkben titokban maradnak, sosem fedezzük fel létezésüket. Kár lenne lemaradnunk ezért sok gyönyörűségről! Ezért kell figyelnünk és felfedeznünk magunkat. Fokozatosan tanulni és tanulni testünk nyelvét, és az új felfedezéseket, tapasztalatokat beépíteni szerelmeskedéseinkbe.

A szexológus doktor Péril szerint csak egyféle orgazmus van: klitorális. A vaginális orgazmus a klitorális felerősödése, megnyújtása, elmélyülése. És hogy vaginálisnak hívjuk-e vagy sem? Tulajdonképpen mindegy. A lényeg, hogy teljesen feloldódjunk az ölelésben és átadjuk magunkat a mélységes gyönyörnek.

nana

2005.10.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok